sreda, 24 aprila, 2024
DomaLokalno'Glupi' davki. Demenca popušča?

‘Glupi’ davki. Demenca popušča?

Pop TV je objavil daljši, šestminutni posnetek iz leta 2007, na katerem je slišati pogovor med ministrom Andrejem Vizjakom in tedanjim predsednikom uprave DZS-ja Bojanom Petanom, ki podrobneje razkriva dogovarjanje glede prevzema Term Čatež.

Forenzična preiskava pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom, ki so ga na POP TV objavili, je zaradi temeljitosti in uporabe najbolj kredibilnih programskih orodij za preverjanje avtentičnosti posnetkov in zvokov trajala več kot 14 dni. Za objavo teh posnetkov so se odločili, ker je Vizjak spet minister in vpliven član sedanje vlade. Tudi Petan je še vedno pomemben igralec na gospodarskem področju, poroča in razkriva 24ur.com .

Na spletni strani so objavljili daljši del pogovora med nekdanjim ministrom za gospodarstvo in sedanjim ministrom za okolje in prostor Vizjakom in tajkunom Petanom, predsednikom uprave DZS, ki potruje vse, kar smo trdili že ob prvi objavi posnetka, ki ga je Vizjak označil za lepljenko, Petan pa je dejal, da se mu zdi, da posnetek ni avtentičen in da se pogovora ne spomni. Pogovor so že obdelali največji forenzični strokovnjaki v državi in po neodvisni preiskavi zapisali, da obstaja zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena.

In ravno zato, ker Vizjak zdaj kot minister spet odloča o pomembnih stvareh, tokrat kar zadeva okolje, ima javnost pravico vedeti, kako je sedanji minister za okolje in prostor deloval v času, ko je bil gospodarski minister.

In zdaj se s temi novimi dejstvi, ki do kosti razkrivajo takratno delovanje ministra Vizjaka, preselimo v čas prve Janševe vlade.

“Kdo vam je pa rekel, da morate prevzeti Terme Čatež?” – “A to je resno vprašanje? Sem že hotel reči mama. Se opravičujem, ampak .. zakaj bi mi pa kdo rekel to?”  Takšen je bil odgovor Petana pred preiskovalno komisijo leta 2018, ki je želela razgaliti ozadje nastanka bančne luknje, danes daje pomemben vpogled v vsebino pravkar slišanega pogovora, ki se je glede na izrečeno najverjetneje odvijal med decembrom 2007 in januarjem 2008.

Takrat javnost spremlja že večkrat omenjeni javni spopad za prevlado v Termah Čatež. Eksplozivna julijska skupščina leta 2007, ki jo Petan omenja v pogovoru, kot da ga je Vizjak “nategnil”, se je končala po željah t. i. državnega tabora. “Predolga skupščina, izjemno slabo pripravljena in o vseh današnjih t. i. sprejetih sklepih bodo še dolgo odločala sodišča,” je Petan povedal leta 2007.

Skupščina mine brez odkupa lastnih delnic, kar skuša doseči Petan – v teh sto tisoč delnicah pa se skriva famoznih 34 milijonov evrov, ki jih omenjata v že objavljenih posnetkih, tolikšna je namreč njihova vrednost. Vizjak ga prepričuje, naj ne vztraja pri odkupu, naj denar prihrani tako Termam kot sebi.

“Jaz ne vem, zakaj bi denar tam metal tako bedasto stran, daj mi povej. To je meni nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem, koliko milijonov … Davke boš plačal!” mu je govoril Vizjak.

(foto: screenshot POP TV)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča