četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoSpoštovanje: štiri ulice v Nm poimenovane po ženskah

Spoštovanje: štiri ulice v Nm poimenovane po ženskah

Vsaka družba je lahko samo zadovoljna, da ima ljudi, ki prispevajo k boljšemu, zdravemu načinu sobivanja. In vsaj v današnjem času, upam da se uspešnost dela ne deli na spol. Neuradno so novomeški svetnik sprejeli odlok o poimenovanju štirih novomeških ulicah po ženskah, ki so pustile močan pečat. In koliko od skoraj 200 novomeških ulic nosi ime po ženski?

In v Novem mestu smo doživeli preblisk. Svetniki so podprli poimenovanje šestih novih ulic, štiri ulice pa so dobila imena po hvalevrednih ženskah Ivani Oblak, Elizabeti Soklič, Mariji Tomšič in Veri Albreht, ki so novomeško preteklost obogatile v vlogah prve učiteljice gluhonemih deklic v slovenskem jeziku, prve učiteljice na Gimnaziji Novo mesto, prve izšolane medicinske sestre na Dolenjskem ter pisateljice, pesnice in publicistke, ki je celotno literarno zapuščino zapustila Knjižnici Mirana Jarca. Njihova imena bodo prinesla poimenovanja ulic v novem naselju v Bučni vasi in v bodoči stanovanjski soseski na Regrških Košenicah, kjer bodo dobili tudi Slatkonjevo ulico. Novo poimenovanje, Okoljska ulica, je pridobila tudi ulica v gospodarski coni Zahod med Žabjakom in bodočo zahodno novomeško obvoznico.

Lepo in spoštljivo! Že nekaj let je novomeška iniciativa Pozabljena polovica opominjala na zgodovinski pomen žensk na Dolenjskem-

Nekoč, tako kot danes, a prevečkrat spregledane ženske, matere, pridne delavke, izobraženke, umetnice oz. kulturnice, ki so pustile močan pečat Novemu mestu in mu zapustile bogato dediščino. Vsekakor so bile same po sebi nekaj normalnega, a očitno za družbo premalo cenjene. Ženske, ki so s svojim delom, voljo, hotenjem, zaznamovale čas.

Vsi smo del te kugle, imenovane Zemlja, po kateri gazimo, ustvarjamo, utrujamo, se veselimo, grenimo, pa spet živimo in znamo tudi iz slabega potegniti dobro. Še vedno pa velja, da marsikje ženska podpira toliko in toliko vogalov domače hiše, pa čeprav spet to ni pravilo. Vsekakor pa slednjim, v še vedno pretežno mačistični družbi, težko namenimo spoštovanje. Torej se je na območju novomeške občine zgodil premik v dobro.

Prav nenavadno je, da je še v letu 2021 zgodovinsko najbolj znana mladenka iz naših koncev, t.i. muza velikemu pesniku, pa čeprav imamo nebroj odličnih žensk, ki so z ustvarjanjem, delom, odpovedovanjem in podobno, bogatile in še vedno bogatijo našo družbo. Spoštujmo, ne glede na spol. 🙂

Več bo znanega v petek.

(V drugi polovici leta 2021 se zaključuje gradnja več enostanovanjskih objektov v sklopu OPPN Bučna vas – vzhod/1 v soseski Bučna vas. Objekti bodo kmalu vseljivi, zato je potrebno predhodno poimenovati ulice in novim stavbam dodeliti hišne številke (predlog poimenovanj: Ulica Ivane Oblak, Ulica Elizabete Soklič in Ulica Marije Tomšič).
Poimenovati je treba tudi ulici, ki bosta zgrajeni na podlagi OPPN Regrške Košenice-2; (predlog poimenovanj: Ulica Jurija Slatkonje in Ulica Vere Albreht).

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča