Sprehajanje, tek in kolesarjenje po mestu niso dovoljeni

0
8691

Posameznik, sam ali skupaj s člani ožje družine oziroma skupnega gospodinjstva, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb še vedno lahko gre na sprehod v park ali gozd. “Parkovna sprehajalna površina ni mesto, tudi gozd ni mesto,” pojasnjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in dodajajo, da pa sprehajanje, tek ali kolesarjenje po mestu niso dovoljeni.

Kaj pa če gre družina po ulici do gozda na sprehod, ali bo v prekršku? “Tako gibanje se dovoljuje ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva, če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja drugih oseb ali podobnih skupin,” pojasnjujejo na MNZ. Zaenkrat se družine, ki živijo v istem gospodinjstvu, tudi še lahko vozijo iz kraja v kraj, torej se družina lahko odpelje z avtom do gozda ali na vikend.

Na MNZ izpostavljajo: izvajanje treningov športnikov ni dovoljeno! “V odloku ni mogoče predvideti vseh življenjskih situacij. Zato je pri praktični uporabi treba vedno izhajati iz osnovnega namena predpisa in ta je zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa, na način, da se prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah. Odlok sicer dovoljuje določene izjeme, kar pa ne velja za organizirano izvajanje športnih aktivnosti oziroma treningov, četudi se ti izvajajo v naravi oziroma na prostem. Rekreiranje po parkih in sprehajalnih površinah je dovoljeno le posameznikom ob doslednem upoštevanju vseh ukrepov, s tem pa seveda niso mišljeni treningi športnikov. Kolesarjenje je dovoljeno, če gre za uporabo kolesa kot prevoznega sredstva za izjemo, ki jo določa odlok, na primer odhod v trgovino ali lekarno,” pojasnjujejo na MNZ.

Dovoljeno je tudi gibanje na zasebnem vrtu ali parceli, saj je “za posameznike dostop za opravljanje kmetijskih dejavnosti dovoljen”. To pa ne pomeni, da si tam lahko pripravite veliko rojstnodnevno zabavo: “Odlok ne dovoljuje gibanja na javnih krajih, katerega namen bi bil prihod na rojstnodnevno zabavo, četudi se ta odvija na zasebnem zemljišču. Priporočamo, da praznovanje rojstnega dne organizirate le v okviru ožje družine, saj s tem omejimo širjenje virusa, kar je tudi glavni namen odloka,” so zapisali na MNZ.

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča, vendar pa lahko za posamezne lokalne skupnosti župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali pa prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj