Sprehod po bobrovih poteh ob svetovnem dnevu bobra

0
543

To nedeljo vas Društvo Bober – Okoljsko gibanje Dolenjska in Zavod za varstvo narave vabita na sprehod ob svetovnem dnevu bobra. Ob 14. uri bo zbor pri kozolcu Podhoščan ob Radešci, Podhosta. Dogodek bo v vsakem vremenu.

Cilj članov, simpatizerjev in prijateljev društva BOBER – Okoljsko gibanje Dolenjska je spodbuditi vse ljudi k aktivnemu in odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja, ker se zavedamo ranljivosti in enkratnosti planeta, na katerem živimo.

V okviru prireditev ob mednarodnem dnevu Bobra in vseslovenske akcije Dan za spremembe bodo člani društva BOBER – Okoljsko gibanje Dolenjska  s predstavniki Zavoda za varstvo narave predstavili terenski habitat bobra v Logu pri Podhosti ( sotočje Radeščice in reke Krke ) .

Mednarodni dan bobra je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu in sobivanju bobra v naravi.

Potem, ko je bil tako v Sloveniji, kot nekaterih drugih državah že iztrebljen, se je k nam vrnil leta 1998 in začel poseljevati porečja Krke, Kolpe, Save, Sotle, Drave in Mure. Bober s svojo aktivnostjo v vodnih ekosistemih postaja ključna vrsta, ki izboljšuje habitate za vodni živi svet. Je indikator, ki kaže, kje se je človek s svojo dejavnostjo preveč približal obrežnemu prostoru, ter izvrsten »okoljski inženir«, ki obnavlja vodna telesa s svojimi tisočletnimi izkušnjami in brezplačnimi storitvami. Zaradi nerazumevanja njegove vloge v naravi, smo ga v preteklosti že iztrebili. Upamo, da bomo ob njegovi ponovni naselitvi lažje sprejeli izziv sobivanja.

Živeti z bobrom, namreč pomeni ohranjati večjo stopnjo naravnih procesov v obrežnem prostoru, hkrati pa tudi spremeniti pogled na ranjene rečne ekosisteme in mokrišča.

Program in namen dogodka:

-strokovni sprehod po habitatu in bobrovi poti ( Log- sotočje Radeščice in reke Krke ) vodi: Andrej Hudoklin Zavod za varstvo narave )

– zeliščarska terenska delavnica ( vodi zeliščarka Mateja Redenšek -Črepinšek )

-ozaveščanje javnosti o pomenu in sobivanju bobra v naravi ( Igor Šenica , Društvo Bober- Okoljsko gibanje Dolenjska )

priporočamo primerno terensko obutev za moker obvodni teren. Sprehod je primeren za vse generacije in na lastno odgovornost. Dogodek smo vključili tudi v vseslovensko akcijo Dan za spremembe, katere pobudnik je Slovenska filantropija. Povabite tudi vaše prijatelje, znance …. prisrčno vabljeni na zanimivo doživetje in druženje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj