petek, 29 marca, 2024
DomaGospodarstvoSpremembe v duševnem zdravju zaposlenih zaradi COVID-19

Spremembe v duševnem zdravju zaposlenih zaradi COVID-19

Pandemija COVID-19 močno vpliva na vsakdanje življenje, na zdravstvenem, medosebnem, gospodarskem in finančnem področju. Izbruh COVID-19 in ukrepi za zajezitev so in še bodo dolgoročno vplivali na gospodarstvo, podjetja in delovno okolje. Organizacije tako nenehno prilagajajo delovne procese, kar vključuje veliko načrtovanja, usposabljanja kadra in namenjanje veliko več časa komunikaciji z zaposlenimi.

Delavci se morajo na tem mestu uspešno uvajati v nove načine dela in se poleg tega prilagajati spreminjajočim se okoliščinam v svojem zasebnem življenju. Gospodarske krize in svetovne pandemije pa ne vplivajo enako na vse delavce. Nekatere panoge so bile popolnoma zaprte, medtem ko so panoge, ki so že vajene dela na daljavo, nadaljevale s svojim običajnim poslovanjem. Delavci so po večini upoštevali stroge in pogosto neprijetne ukrepe, pa vendar lahko dolgotrajna izpostavljenost privede do preobremenjenosti ali drugih duševnih stisk. Kazalniki, ki v veliki meri nakazujejo na težave v duševnem zdravju so občutki depresivnosti ali anksioznosti, prav tako se pa lahko kažejo v somatskih simptomih, kot so npr. težave s spanjem. Občutki depresivnosti in anksioznosti, utrujenost ter preobremenjenost pogosto oslabijo motivacijo za delo, oslabijo medosebne odnose na delovnem mestu, upočasnijo delovne procese ter zmanjšajo zavzetost in produktivnost delavcev. Zaposlitev pa je lahko tudi zaščitni faktor v času krize, saj so raziskave pokazale, da so delovno aktivni in delovno manj aktivni posamezniki, izražali manj kognitivnih sprememb ter manj negativnih čustev v primerjavi z delovno neaktivnimi posamezniki (Podlesek in Kavčič, 2020).

Spremembe pri zaposlenih v povezavi s COVID-19

86 % zaposlenih ni zaskrbljenih za svoje delovno mesto (Valicon, 2021),
48 % zaposlenih poroča, da je trenutni obseg dela približno enak kot pred pandemijo (Valicon, 2021),
46 % vodstvenih delavcev poroča, da zaposleni, po njihovem mnenju, trenutno situacijo in delo v novih razmerah doživljajo kot sprejemljivo – »nekako gre« (Deloitte, 2020).

75 % vodstvenih delavcev poroča, da so zaposleni bolj izpostavljeni stresu kot običajno (Deloitte, 2020),
51 % Slovencev med izrednimi razmerami izraža poslabšano subjektivno blagostanje in depresivno simptomatiko (Gomboc idr., 2020),
49 % Slovencev razmere med pandemijo ocenjuje kot neprijetne in utrujajoče (Valicon, 2021),
42 % Slovencev poroča o blagi, zmerni ali hudi obliki generalizirane anksioznosti (Kavčič in Podlesek, 2020).
* Raziskave so bile izvedene v Sloveniji na različno številčnih vzorcih.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča