sreda, 24 aprila, 2024
DomaSlovenijaSproščanje PCT ukrepov

Sproščanje PCT ukrepov

Minister za zdravje Janez Poklukar je s strokovno skupino za covid-19 in predstavniki zdravstva na Brdu pri Kranju razpravljal o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Strokovna skupina je opredelila dejavnosti, kjer je možnost okužbe relativno majhna. Tam bi lahko najprej začeli s sproščanjem ukrepov. Kot je povedala vodja skupine Mateja Logar, so to trgovinska dejavnost, banke, pošte, upravne enote, bencinski servisi itd. Bodo pa tam še vedno veljali higienski ukrepi, nošnja maske, vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje rok, omejitev števila ljudi, ki so lahko v prostoru istočasno.

Pri dejavnostih, kjer so stiki med ljudmi daljši in kjer lahko pride do okužbe zdravstveno ranljivih skupin, bo sproščanje počasnejše. Logarjeva je tukaj naštela šolstvo, zdravstvo, socialno varstvo. Dodala je še, da se moramo držati načela, da če smo bolni, ostajamo doma.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je povedal, da so predlagali, da se iskanje stikov ustavi, s tem pa tudi karantene. “Od 18. februarja covid-19 ne bo več karantenska bolezen.”

Sprejeta strokovna priporočila bo morala potrditi še vlada. O tem naj bi predvidoma odločala na seji v četrtek. (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča