petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaSprostitev športnih dejavnosti, učenci v šole

Sprostitev športnih dejavnosti, učenci v šole

Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti. Treningi bodo od ponedeljka dovoljeni ne le nekaj več kot 1000, ampak skoraj 70.000 registriranim športnikom. Dovoljena bo tudi individualna rekreacija ali v skupini desetih z ohranjanjem dveh metrov medsebojne razdalje. V zaprtih prostorih je treba upoštevati, da mora biti posamezniku na voljo 20 kvadratnih metrov.

Za športne programe se lahko uporabljajo vsi športni objekti tako na prostem kot v dvoranah, vključno s šolskimi športnimi objekti. Ohranjanje medsebojne razdalje na treningih registriranih športnikov ni potrebno, razen za določene panoge glede na navodila nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za ostale velja omejitev na skupine desetih, pri čemer tisti, ki vodi vadbo, ni vključen v to število, sicer pa je treba upoštevati 20 kvadratnih metrov, ki naj bodo na voljo na posameznika. Ob upoštevanju tega je mogoče imeti v prostoru tudi več kot deset oseb v fitnesih in podobnih centrih.

Tekmovanja bodo poleg najvišjih kategorij dovoljena tudi za druge lige in mladinska državna prvenstva, prav tako udeležba na tekmah v tujini. Še naprej je dovoljeno tudi organizirati mednarodna tekmovanja, tako kot domača pa morajo potekati brez gledalcev, če ni drugače določeno. Tisti, ki niso registrirani športniki, lahko vadijo z upoštevanjem dvometrske medsebojne razdalje ali v skupinah desetih, kot velja za rekreativce.

Borilni športi, ples in drugi športi, pri katerih ni mogoče ohranjati dvometrske medsebojne razdalje, so dovoljeni le registriranim športnikom in v krogu skupnega gospodinjstva. 

V ponedeljek se v šole vračajo vsi osnovnošolci oz. približno 107 tisoč učencev zahodne polovice države, ki še nimajo zimskih počitnic. V šolah bodo znova tudi dijaki zaključnih letnikov, na fakultetah pa bodo dovoljeni izpiti in seminarji z največ desetimi ljudmi. Kot je znano, bo pouk potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah, učenci pa učilnic ne bodo menjavali, v njih bodo tudi malicali, kosila pa morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. Zaradi tega je že ta konec tedna potekalo testiranje več kot 6000 šolnikov, ki se bo nadaljevalo tudi jutri, v ponedeljek.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča