petek, 19 aprila, 2024
DomaVremeSprva toplo, potem ohladitev. Lahko tudi ledena pošiljka

Sprva toplo, potem ohladitev. Lahko tudi ledena pošiljka

V Sloveniji in tudi marsikje drugje po Evropi se bo po prehodu fronte nekoliko osvežilo. Medtem pa bodo na Iberskem polotoku imeli prvi vročinski val. Temperature bodo do 35 stopinj, ponekod še dve več.

Ponoči bo na vzhodu Slovenije še nekaj jasnine, drugod bo oblačno. Predvsem na severnem Primorskem in Notranjskem bodo nastajale krajevne plohe. Zjutraj bo sicer toplo, za kar bo poskrbel JZ veter. V prevetrenih krajih in na Primorskem bo od 13 do 15 st. C. Razmeroma toplo bo tudi v zatišnih legah na severu Slovenije, kjer bo od 7 do 10 st. C.

Dopoldne bo v večjem delu Slovenije še suho, skozi oblake se bo lahko prebilo tudi nekaj nekaj sončnih žarkov. Bolj pestro bo popoldne, ko se bo čez naše kraje pomikala hladna fronta. Takrat se bo dež na zahodu okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Razvile se bodo tudi posamezne nevihte, ki lahko na manjša območja prinesejo nalive s sodro ali drobno točo.

Pred fronto bo razmeroma toplo s temperaturami blizu 20 st. C, potem se bo občutno ohladilo. V drugem delu popoldneva bomo v večjem delu Slovenije izmerili le od 8 do 13 st. C. Tudi na Primorskem ob burji ne bo več kot 15 stopinj.

Hladna fronta bo goram prinesla novo pošiljko snega. Meja sneženja, ki bo dopoldne na nadmorski višini 2000 metrov, se bo popoldne spustila na okoli 1200 metrov. V visokogorju lahko zapade od 15 pa vse do 40 centimetrov snega, zato se bo spet povečala nevarnost snežnih plazov.

V noči na torek bodo padavine povsod ponehale, po nekaterih nižinah bo nastala megla. A padavinski premor bo le kratkotrajen, saj bodo v nestabilni zračni masi na zahodu in jugu Slovenije že dopoldne spet začele nastajati krajevne plohe, ki se bodo popoldne razširile nad večji del države. V nadaljevanju tedna se bo k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, zato bomo imeli več sončnega vremena. V sredo in četrtek bo razmeroma sveže z jutranjimi temperaturami le malo nad ničlo, nato bo postopno topleje, a se bo ob tem spet nekoliko povečala možnost za popoldanske plohe in nevihte. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča