Srčna pisma za male borce

0
88

OŠ Frana Metelka Škocjan je ena izmed članic UNESCO ASP mreže, katere poslanstvo je med drugim tudi sprejemanje drugačnosti. Tako smo se v okviru dejavnosti, ki potekajo pod naslovom Drugačnost nas bogati, z veseljem odzvali povabilu Društva za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan za sodelovanje v vseslovenskem projektu SRČNA PISMA ZA MALE BORCE. Ustvarjali smo srčna sporočila podpore, ki so namenjena otrokom z redkimi boleznimi ter njihovim družinam.

S projektom pri otrocih in mladih spodbujamo sprejemanje drugačnosti, empatijo in solidarnost ter širimo osveščenost o redkih boleznih in pomenu medsebojne podpore. Redke bolezni so večinoma težke in neozdravljive bolezni, zato mali bolniki skupaj s svojimi družinami doživljajo zelo težke stiske. Tako smo ob svetovnem dnevu redkih bolezni otrokom z redkimi boleznimi izrazili našo podporo, razumevanje, sočutje in ljubezen. V takšni stiski vsaka podpora veliko pomeni, hkrati pa da malim borcem priznanje za njihovo borbo z boleznijo ter priznanje neprecenljive vrednosti njihovega življenja in obstoja, ne glede na njihovo zdravstveno stanje ter njihovo dolžino življenja.

Bolniki z redkimi boleznimi se poleg zdravstvenih in socialnih težav pogosto srečujejo tudi s predsodki, z nesprejemanjem, nerazumevanjem, stigmatizacijo in celo diskriminacijo. Zato je zelo pomembno širjenje zavedanja, da ima vsak posameznik in vsako življenje enako vrednost.

Učenci so zelo empatično in srčno prisluhnili zgodbam malih borcev. Svoje vtise, misli in besede podpore so ubesedili ali likovno upodobili v srčnih pismih, ki smo jih razstavili v prostorih šole. Po zaključeni razstavi v spomin obeležitve svetovnega dneva redkih bolezni smo pisma poslali organizatorju projekta, Društvu za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan, ki jih bo razdelil med male borce in njihove družine. Upamo, da smo jim s svojimi iskrenimi mislimi in izrazi podpore polepšali vsakdan in jim vlili novih moči.
Zapis in foto: Katja Žibert

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj