četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoSrčna pomoč slovenskega Hospica Ukrajini

Srčna pomoč slovenskega Hospica Ukrajini

Slovensko društvo Hospic se je odzvalo na poziv predsednika Združenja paliativne in hospic oskrbe iz Ukrajine, ki mu je 2.3.2022 pisal iz območja Kijeva: »Naše združenje paliativne in hospic oskrbe potrebuje podporo za invalide. Bi nam lahko pomagali? Ljudje ne živijo v svojih domovih, ampak so se preselili v rehabilitacijske centre ali bolnišnice. To je zato, ker v domovih ni kleti ali bombnih zaklonišč. Nekateri zdravstveni delavci živijo kar v bolnišnicah, tudi v otroški bolnišnici, v kateri delam.«

Sporočilo je vključevalo tudi navedbo življenjskih potrebščin, ki jih potrebujejo. Slovensko društvo Hospic se je na to prošnjo odzvalo takoj. Navkljub temu, da je bila organizacija humanitarne pomoči velik izziv in organizacijski zalogaj, so uspeli v enem tednu po posameznih območnih odborih društva zbrati približno eno tono pomoči. Poleg oblačil in prehrane, so v Ukrajino poslali medicinske pripomočke, zdravila, plenice, otroško prehrano in vitamine. Tudi na Območnem odboru za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, s sedežem v Novem mestu, smo zbrali več paketov pomoči. Srčno se zahvaljujejo vsem, ki so darovali!

Največji izziv je društvu predstavljala organizacija prevoza, saj so vedeli, da bo pomoč težko prišla na pravi cilj, če bi pakete pošiljali preko katere od drugih humanitarnih organizacij. Na iskanje prevoza so se velikodušno odzvali v podjetju Inter Cars iz Ljubljane. Kamion je v ponedeljek, 14.3.2022 iz celjskega skladišča na Poljsko odpeljal 7 velikih palet humanitarne pomoči. V kraju Przemysl (blizu poljsko-ukrajinske meje), so jih prevzeli prostovoljci ukrajinskega združenja iz kraja Lvov ter jih nato transportirali v Kijev. Zadnji del poti je bil najtežji in najdaljši – kar cel teden je trajalo, da so pakete dostavili na drug konec Ukrajine – Kijev.

Razmere so se kmalu dodatno zaostrile, predsednik združenja pa je Slovensko društvo Hospic navkljub slabi internetni povezavi redno obveščal o težki življenjski situaciji: »Prosim, pomagajte! Obkroženi smo s sovražnikom in ljudje tukaj so lačni!« Prosil je tudi za pomoč pri evakuaciji, pri čemer pa je društvo žal ostajalo nemočno. 24. marca 2022 je organizatorje humanitarne akcije močno razveselila novica, da so paketi prispeli na cilj – v centralno bolnišnico Brovary v predmestju Kijeva, kjer skrbijo za invalidne osebe. Izrazili so veliko hvaležnost.

Iz ukrajinskega združenja se po prejemu prvega paketa pomoči ponovno obračajo na Slovensko društvo Hospic s prošnjo po humanitarni pomoči za drugi okraj in bolnišnico. V ta namen organizirajo novo zbiralno akcijo, ki bo trajala do konca meseca aprila na vseh območnih odborih. Zbirali bodo hrano (za odrasle in otroke), plenice (za odrasle in otroke), prenosne baterije »powerbank«, akumulacijske svetilke, pripomočke in sredstva za osebno higieno, vitamine in pomirjevala, so sporočili iz slovenskega Hospica.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča