Sreda in četrtek najbolj primerna za trgatev, tudi nedelja bo suha

35700
347

Meteorološko poletje se je poslovilo že pred 3 tedni, koledarsko pa se je končalo danes ob 15. uri in 31 minut, ko je nastopilo enakonočje. S prihodom jeseni prehajamo v del leta, v katerem bo temperaturna razlika med ekvatorjem in polom velika. To pomeni, da bodo tudi cikloni in spremljajoče fronte bolj intenzivni, temperaturna nihanja pa precej izrazitejša kot poleti.

In spremembo vremena nam prinašajo že prvi dnevi koledarske jeseni, saj se anticiklon, ki je v preteklih dneh in tednih skrbel za umirjeno vreme, pomaknil nad vzhodno Evropo, iznad severnega Atlantika pa se na njegovo mesto širi območje nizkega zračnega tlaka, ki bo v prihodnjih dneh vse bolj vplivalo tudi na vreme pri nas. Krajevne padavine se bodo jutri pojavljale v zahodni in osrednji Evropi, nad toplim Jadranskim morjem bodo nastajale tudi nevihte. Še več nevihtnega dogajanja lahko pričakujemo ob koncu tedna, ko se bo na južno stran Alp spustil občutno hladnejši zrak.

Sreda bo na JZ-du oblačna s pogostimi padavinami, drugod bo dopoldne večinoma suho in deloma sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo na vzhodu države manj verjetne. Kontrast med vzhodom in zahodom se bo seveda poznal tudi pri temperaturah. Na Štajerskem in v Prekmurju se bo ogrelo do 25 st. C. Dve stopinji manj bosta na Dolenjskem in v Beli krajini. V osrednji in JZ Sloveniji bo okoli 21 st. C, v Posočju pa le 18 st. C.

Četrtkovo dopoldne bo sončno, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla. Popoldne se bo od zahoda spet pooblačilo. Začele bodo nastajati krajevne plohe in nevihte. V noči na petek bo pod vplivom bližajoče se hladne fronte zapihal okrepljen JZ veter, ob morju jugo. Padavine na zahodu se bodo okrepile in v petek čez dan postopno razširile nad vso državo. Nastajale bodo tudi nevihte z nalivi. Večji del dneva bo še razmeroma toplo, zvečer pa bo začel dotekati občutno hladnejši zrak in meja sneženja se bo v noči na soboto spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov. V soboto čez dan bodo padavine ponehale, začelo se bo jasniti. V nedeljo in ponedeljek trenutno kaže na suho in zelo sveže vreme. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj