Starejši zaposleni – najbolj jih zanima učenje tujih jezikov

0
94

Starajoča družba je realnost, s katero se soočajo tudi v podjetjih, saj je v delovnih okoljih vse več starejših zaposlenih. Največja izziva sta, kako jih čim dlje ohraniti zdrave na delovnem mestu in kako njihovo znanje prenesti na sodelavce, da znanje ostane v podjetju. Pri tem pomagajo tudi brezplačna izobraževanja. Novi cikel se že začenja tudi na CIK Trebnje.

Izkušnje izvajalcev izobraževanj za starejše zaposlene kažejo, da začetni strah in negotovost, ki sta posledica spremembe oziroma vključitve v izobraževanje, kmalu zamenja hvaležnost. »Mislim, da je izraz hvaležen ustrezen. Ko vidi, da je prišel v super program, kjer je bodisi sklepal nova poznanstva, nova prijateljstva, hkrati pa nadgradil svoje znanje ali pridobil čisto novega, mogoče, kar si je želel, pa si ni upal, je to za njega odlična izkušnja. Hkrati pa je to znak za zaposlene, da delodajalcu ni vseeno za njega, če ga napoti na izobraževanje,« pravi direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja. (- pripeta tonska izjava E. Mermolja)

Zelo pomembno je, kako podjetje predstavi vlogo vsakega zaposlenega in kako ga seznani, kaj od njega pričakuje. Starejši zaposleni se radi učijo tujih jezikov, hkrati pa se vse bolj zavedajo, da ni izobraževanje le učenje računalništva, tujih jezikov itd., ampak so se pripravljeni seznaniti tudi z učinki zelišč, pripravo in pridelavo hrane, skratka z zanimivimi aktualnimi vsebinami, ki pritegnejo čedalje več slušateljev.

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, ki je del Zveze ljudskih univerz Slovenije, že skoraj šest desetletij skrbi za kakovostno izobraževanje odraslih, predvsem iz ranljivih skupin, v zadnjih letih pa so s sofinanciranjem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada nova znanja brezplačno ponudili tudi številnim starejšim zaposlenim, ki predstavljajo vse večji delež v strukturi zaposlenih v delovnih okoljih. Z danes prejetim sklepom o izbiri MIZŠ želijo s še tremi partnerji zagotoviti, da bodo starejši zaposleni svoje temeljne in poklicne kompetence brezplačno nadgrajevali tudi prihodnja tri leta. Zainteresirani se na brezplačna izobraževanja že lahko prijavijo neposredno na CIK Trebnje, prek telefona 07 348 21 04 ali e-pošte sabina.tori-selan@ciktrebnje.si.

(foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj