petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaStavka policistov, Hojs objavil seznam plač

Stavka policistov, Hojs objavil seznam plač

Notranji minister Aleš Hojs, ki je ocenil, da je stavka policistov “neupravičena in neutemeljena”, je uresničil svojo napoved in objavil poimenske podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve skupaj z njihovimi enotami.

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli v ponedeljek ob 7. uri in ki bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katerih bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov, je navedel predsednik sindikata Rok Cvetko.

Hojs na zahteve odgovarja, da so sindikalisti s prejšnjo vlado “podpisali sporazum, ki je maček v žaklju”. Navedel je, da je bila neodvisna analiza, o kateri so se dogovorili v stavkovnem sporazumu, opravljena. “Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene in vlada ni imela druge izbire, kakor da to analizo, ki je bila neodvisna, potrdi,” je povedal.

Minister pa se strinja z zahtevo, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Poudaril je, da je to predlagal tudi sam, ko je prevzel ministrstvo. Povedal je tudi, da bo vladi posredoval predlog glede napredovanj policistov. “To sem konec koncev jaz predlagal njim – da se ta napredovanja omogočijo. To pomeni, da se tisto ocenjevanje premakne, ne z novembra, ampak v spomladanske mesece, torej v mesec april,” je dejal.

MNZ objavil poimenske plače zaposlenih v Policiji

Na vprašanje, kako gleda na stavko v času epidemije covida-19, je minister odgovoril, da ima vsakdo pravico do stavke. Spomnil je, da je pravica do stavke v Policiji v veliki meri zakonsko omejena. “Seveda je logično, da si vsak želi višjo plačo. Tudi tukaj seveda policiste nekako razumem. Res pa je, to je treba jasno povedati, da plače v Policiji niso tako nizke, kot je morda predstavljeno,” je povedal.

Napovedal je, da bodo višino plač v Policiji in na ministrstvu javno objavili, kar so tudi storili – vključno z imeni, priimki in enotami zaposlenih. To je na Twitterju nemudoma sprožilo val kritik in vprašanj, če je to sploh zakonito. 38. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju pravi, da so plače v javnem sektorju javne, pri čemer so javnosti dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo. Izjema so le javni uslužbenci v obveščevalnih in varnostnih službah. Objava teh podatkov lahko predstavlja varnostno tveganje, na nas pa so se že obrnili tudi zaskrbljeni svojci zaposlenih v Policiji.

Po informacijah 24ur.com so med objavljenimi tudi pripadniki Specialne enote policije, s čimer jih je minister postavil v posebno nevaren položaj, saj se njihove identitete zaradi njihove varnosti in varnosti njihovih družin ne razkriva.

“Zelo resno preverjamo, če so na seznamu policisti, katerih podatki bi zaradi specifičnih nalog morali biti varovani. Če se izkaže, da je temu tako, bomo zoper ministra in soodgovorne ustrezno ukrepali,” nam je povedal Cvetko. Objavo podatkov je označil za zlonamerno manipulacijo ministra Hojsa, s katero bi lahko ogrozil tudi varnost zaposlenih v Policiji.

“Poleg tega je dodatno manipulacijo s temi plačami razumeti tudi iz naslova, da iz teh izplačil ni dejansko razvidno, kolikšen je delež izplačanega povečanega obsega dela, kolikšno je število izplačanih ur za pripravljenost, koliko je izplačanih dodatkov po kolektivni pogodbi za delo v epidemiji, koliko je bilo izplačanih rednih nadur in tako dalje,” je za 24ur.com še povedal Cvetko.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča