torek, 23 aprila, 2024
DomaSlovenijaStavka v zdravstvu. Lekarne med 10. in 16. uro zaprte

Stavka v zdravstvu. Lekarne med 10. in 16. uro zaprte

Sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege bodo v sredo stavkali, saj so bila pogajanja z ministrstvom za zdravje, ki so potekala za zaprtimi vrati, neuspešna. Odpovedane bodo vse nenujne storitve, lekarne bodo zaprte med 10. in 16. uro oz. svojih vrat ne bodo zaprle popolnoma, zagotovljen bo minimum delovnega procesa, obljubljajo. V tem času bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo izdajale le določena zdravila, ostalih pripravkov pa ne. Med drugim v tem času ne bo mogoče dobiti potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT.

Pogajanja so se popoldne zaključila in očitno niso obrodila sadov. Sindikat zdravstva in socialnega varstva je potrdil, da bodo jutri, kot napovedano, stavkali. Sindikati sicer od vlade pričakujejo protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima v resnici interes izpolniti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi se dogovorili z zdravniki. Vlada je danes sporočila, da je na dopisni seji sprejela dopolnitev odgovora na stavkovne zahteve reprezentativnih sindikatov, ki delujejo v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Sporočili so, da je vlada pooblastila posebno vladno pogajalsko skupino za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev. Dodali so, da bodo upoštevali sprejeta izhodišča in dopolnjen odgovor na stavkovne zahteve.

Včeraj se je odzval Poklukar, ki je spomnil, da so se pogajanja s predstavniki sindikatov začela lani jeseni zaradi odhajanja medicinskih sester s težjih delovnih mest. Po sporazumu so se plače konec lanskega leta dvignile okoli 35.000 zaposlenim v socialnem varstvu in zdravstvu. Hkrati pa so se po ministrovih besedah zavezali, da bodo nadaljevali pogajanja, da bi odpravili plačna nesorazmerja, ki so zaradi tega nastala znotraj zdravstvene nege. Zavedajo pa se, da so nastala tudi nesorazmerja z zdravniki.

Ob tem je navedel podatke ministrstva za javno upravo, po katerih so se plače zdravnikom med letoma 2015 in 2019 dvignile za 12 odstotkov, medicinskim sestram pa za 18 odstotkov. Če se upoštevata še dve izredni koronski leti s posebnimi dodatki, so se plače zdravnikom od leta 2015 do novembra 2021 dvignile za 40 odstotkov, medicinskim sestram pa za 53,8 odstotka, torej za 13 odstotkov več. Ker so sestram nato plače v povprečju dvignili za tri plačne razrede – vsak plačni razred pomeni približno štiri odstotke – pa so se njihove plače dvignile za 25 odstotkov več od zdravniških, je še povzel Poklukar.

Od tod upravičeno slaba volja, pravi minister. Za zdravnike je bil predlagan dvig za šest plačnih razredov, torej za 24 odstotkov. “Na ta način bi se plače vsem dvignile enako,” je dejal minister. Izvajanje dela interventnega zakona, ki je prinašal rešitve za zdravnike, pa je zadržalo ustavno sodišče in, kot je dejal Poklukar, je odločbe sodišč treba spoštovati. Ustavno sodišče je namreč prejšnji teden zadržalo določbo o dvigu plačnega stropa za zdravnike. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča