torek, 16 aprila, 2024
DomaSlovenijaStavka: zdravstvo sestavljajo različni poklici

Stavka: zdravstvo sestavljajo različni poklici

V zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah stavkajo, potem ko sindikati zdravstva in socialnega varstva na pogajanjih z ministrstvom za zdravje niso dosegli napredka.

“Zdravstvo niso samo zdravniki in medicinske sestre, sestavlja ga veliko različnih poklicnih skupin, brez katerih bolniki ne bi prejeli kakovostnih storitev,” je v nagovoru pred kamerami spomnila Irena Ilešič Čujovič. Ne bomo odnehali, dokler ne dosežemo dostojanstvenega položaja vseh zaposlenih. Med nami ni razpok in tako moramo nadaljevati tudi naprej,” je napovedala.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva se bo po današnji stavki na sestanku v četrtek dogovorila o nadaljnjih dejavnostih. V vsakem primeru pa nameravajo stavkovne dejavnosti stopnjevati, če vlada ne bo aktivno in konstruktivno pristopila k pogajanjem.

Minister za zdravje Poklukar sicer razlogov za stavko ne vidi. Po njegovih besedah je bila na koncu težava spreminjanje rokov v že doseženem lanskem dogovoru. “Če sprejemamo neke dogovore, je potem seveda praviloma najbolj korektno, da se jih vsi držimo, sicer se lahko sprašujemo o smiselnosti slehernega dogovora, ki so ga kdaj sprejeli vlada in sindikati,” je dejal v torek po napovedi sindikatov o izvedbi stavke.

Sindikati so namreč zahtevali, da bi se pogajanja končala do 4. marca, medtem ko je novembrski dogovor predvideval konec pogajanj do 24. aprila, ko bodo sicer državnozborske volitve. Lanski dogovor je sicer predvideval tudi, da se bodo pogajanja nadaljevala najpozneje 15. januarja, a vlada do takrat ni sprejela pogajalskih izhodišč, kar je tudi bil povod za napoved stavke. (MMC Rtv Slo) 

(foto: SINDIKAT ZSVS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča