FOTO: Ste jo tudi Vi izrezljali?

0
448

Halloween oziroma noč čarovnic je star keltski običaj, imenovan Samhain. Na Samhain so ljudje nekoč praznovali konec žetve, bil je nekakšno keltsko novo leto.  Halloween je okrajšavo za »All Hallow’s Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi).  Na ta dan so pridelke shranili za prihajajočo zimo. Verjeli so, da se 31. oktobra meje med živimi in mrtvimi razdrejo. Mrtvi naj bi med žive prinašali težave, bolezen … Zato so na noč čarovnic zakurili kresove in vanje metali kosti živine. Da bi pregnali zle duhove, so si nadeli tudi maske.

Irski izseljenci so nato v 19. stoletju običaj prenesli v Severno Ameriko. Konec 20. stoletja pa so običaj prevzele tudi druge zahodne države.

Najpogostejši simbol noči čarovnic je gotovo velika izrezljana buča, iz katere so odstranjena semena, v njej pa gori sveča. V preteklosti so Kelti namesto buč izrezovali repo, ki je simbolizirala glavo. Verjeli so namreč, da je glava najpomembnejši del telesa in nosilka duha in razuma.

Bučo z gorečo svečo nekateri imenujejo tudi Jackova svetilka. Stara irska legenda namreč govori o pohlepnem, zapitem Jacku, ki je z zvijačo ugnal hudiča. Ta je namreč splezal na drevo, Jack pa je v deblo vrezal križ in tako ujel hudiča. Hudič se je Jacku maščeval, tako da je nanj priklical prekletstvo. Jack je bil obsojen na večno tavanje v nočeh, ko mu je medlo svetlobo dajala le sveča v izrezani repi. Buče so postale modernejše šele v Ameriki, saj so zaradi velikosti in oblike primernejše za izrezovanje.

Sicer pa ima noč čarovnic tudi v Sloveniji vedno večji pomen. Predvsem za trgovce in gostilničarje ter organizatorje različnih prireditev.

Prejeli smo tudi nekaj fotografij vašega ustvarjanja. Objavljamo buče Gaja in Toma, Andreja iz Suhadola in Alenke s Potovega Vrha.

FOTO: Ste jo tudi Vi izrezljali?
Gaj in Tom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj