Ste za nostalgijo? IMV majica za pravilni odgovor

0
1238

Novo mesto ima že od nekdaj bogato in uspešno industrijo, tudi avtomobilsko. In kot za nekakšen izziv pri obujanju spominov, ali pa zgolj spoznavanja naše zgodovine, vam ponujamo nagradno vprašanje o tovarni IMV. Industrija motornih vozil (kratica IMV) je bila družba, ki je izdelovala avtomobile v Novem mestu.

Podjetje za proizvodnjo osebnih in dostavnih vozil, počitniških prikolic ter sestavnih delov za motorna vozila je nastalo iz podjetij Agroservis (1945) in Motomontaža (1955), [1] ki sta med drugim kot kooperanta sestavljala osebna in dostavna vozila za nemško družbo Auto Union (danes AUDI). Podjetji sta se združili leta 1959 in preimenovali v Industrija motornih vozil Novo Mesto (IMV).

Licenčna proizvodnja
Tovarna je licenčno izdelovala predvsem kombinirana vozila DKW Schnellaster. Med letoma 1967 in 1972 so v IMV-ju v sodelovanju z British Leyland Motor Company licenčno sestavljali osebne avtomobile znamke Austin.

Avtomobil IMV Austin 1300
Lastna proizvodnja
Plod lastnega razvoja so bila kombinirana vozila, ki so jih kmalu izdelovali v 15 različicah, s prilagojeno namembnostjo:
model IMV 1000 je imel motor proizvajalca DKW, s prostornino 981cm³
model IMV 1600R je imel motor proizvajalca Renault, s prostornino 1647 cm³
model IMV 2200D je imel motor proizvajalca Mercedes-Benz s prostornino 2197 cm³
Pomemben je bil tudi razvoj počitniških prikolic in avtodomov, ki so se tržile pod blagovno znamko Adria.
IMV je od Litrostroja prevzel kooperacijsko pogodbo in v tovarni so od leta 1973 sprva sestavljali, nato pa izdelovali osebna vozila znamke Renault, in sicer modele Renault 4, Renault 5, Renault 12, Renault 18 in Renault Clio.
Od leta 1989 je podjetje v večinski lasti francoskega koncerna Renault, zato so z letom 1992 opustili naziv gospodarske družbe in logotip IMV. Družba se od tedaj imenuje REVOZ.

Toliko o zgodovini, zdaj pa nagradno vprašanje. V Novem mestu imamo tudi Muzejsko zbirko IMV oz. muzej, ki je odprta vsako soboto od 10:00 do 12:00 ure. Za organiziran obisk skupin v ostalih dnevih tedna se za urnik dogovorijo. Povejte naslov in številko Muzejske zbirke IMV. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali dva in ju nagradili z majico IMV. Odgovore pošljite na: novice@dolenjskanews.com . Prejemnika objavimo v nedeljo, 17. maja 2020.

Če boste pri žrebu potegnili ‘ta kratko’, lahko majico naročite prek elektronske pošte info@impreso.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj