nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaŠtevilna posredovanja zaradi vremena

Številna posredovanja zaradi vremena

Tudi danes je vreme povzročalo težave. Nevihtni pas z močnejšimi padavinami in vetrom se je pomikal od slovenske Istre preko osrednje Slovenije proti severovzhodu države. Veter je najbolj prizadel Primorsko in Kras.

Do 18.ure so na Upravi za zaščito in reševanje zabeležili več kot 198 dogodkov in sicer največ v Regijskih centrih za obveščanje Ljubljana (46), Maribor (43), Slovenj Gradec (28), Celje (25), Koper (24), Nova Gorica (11), Postojna (11), Kranj (7), Ptuj (2) in Murska Sobota (1).

Aktiviranih je bilo 88 prostovoljnih in 12 poklicnih enot, ki so predvsem prečrpavale vodo iz poplavljenih objektov, pokrivale poškodovana ostrešja objektov in odstranjevale podrto drevje. Meteorna voda je zalila tudi nekaj cestišč in podhodov zaradi česar je bil ohromljen promet. V Pesnici pri Mariboru je veter podrl šotor podjetja Tehnoles, v Luciji, občina Piran, pa je veter poškodoval električni vodnik. Zaradi razmočenega zemljišča se je sprožilo 8 zemeljskih plazov. V naselju Lepa Njiva v občini Mozirje pa poročajo, da je zemeljski plaz odnesel del ceste.

HIDROLOŠKO OPOZORILO
Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje se Drava še razliva in bo poplavljala tudi zvečer in ponoči. Danes zvečer in ponoči bo predvidoma narasla Mura, ki se bo razlivala znotraj protipoplavnih nasipov. Reke in hudourniški vodotoki po državi, zlasti v Podravju in porečju Savinje, bodo popoldan in ponoči še naraščali. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer lahko reke in hudourniki v porečjih Meže in Savinje poplavljajo na neobičajnih območjih.

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, se je pas močnejših padavin iznad Koroške, Štajerske in Prekmurja pomaknil nad Avstrijo in Madžarsko. V tem delu Slovenije zvečer in ponoči ne pričakujemo več močnejših nalivov. Bo pa ponoči občasno še rahlo do zmerno deževalo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča