Številne nesreče, tudi s pijanimi in prehitrimi

Številne nesreče, tudi s pijanimi in prehitrimi

-
0 372

Konec minulega tedna je bilo na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto spet pestro in nevarno.

Nesrečo povzročil voznik, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja

Novomeški policisti so bili 4. 8. v jutranjih urah obveščeni o prometni nesreči na Kandijski cesti v Novem mestu. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi neprimerne varnostne razdalje trčil v zadnji del vozila, ki ga je vozila 35-letna voznica. Policisti so še ugotovili, da 22-letni povzročitelj nesreče iz Maribora nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Hudo poškodovan voznik mopeda

V Velikih Brusnicah je 4. 8. nekaj pred 18. uro 63-letni voznik mopeda v križišču izsilil prednost vozniku osebnega avtomobila. Po trčenju je voznik mopeda padel in se hudo poškodoval. Policisti so še ugotovili, da mopedist med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade.

V nesreči poškodovan motorist

Na cesti med Dvorom in Žužemberkom se je 5. 8. okoli 19. ure zgodila prometna nesreča, v kateri se je poškodoval motorist. Policisti so ugotovili, da je 52-letni motorist zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo
izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki je vozil pred njim in je že pravilno zavijal levo. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico, po prvih informacijah naj bi utrpel lažje poškodbe.

Hudo poškodovan kolesar

6. 8. v jutranjih urah je 74-letni kolesar peljal po kolesarski stezi po Šmihelskem mostu. Po do sedaj zbranih obvestilih naj bi zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom in padel. Kolesar, ki je
med vožnjo uporabljal zaščitno čelado, se je v nesreči hudo poškodoval.

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola

Policiste so reševalci 5. 8. obvestili, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi se ponoči poškodoval pri padcu z motorjem. Metliški policisti so ugotovili, da je 17-letni motorist okoli 3. ure na cesti v Kresincu izgubil oblast nad motorjem in padel po vozišču. V nesreči se je lažje poškodoval, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,46 miligramov alkohola. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Trebanjski policisti so bili 5. 8. popoldne obveščeni o prometni nesreči v kraju Mirna, kjer naj bi se avtomobil prevrnil na streho. Opravili so ogled in ugotovili, da je 70-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje
preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, s ceste zapeljal na travnik in na brežino in se z vozilom prevrnil. Povzročitelj, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,09 miligramov alkohola, med vožnjo ni bil pripet z varnostnim pasom. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe.

V bližini kraja Rakovnik pri Šentrupertu je 5. 8. popoldne voznik osebnega avtomobila zaradi nepravilne strani vožnje trčil v avtomobil drugega voznika in nadaljeval z vožnjo. Na podlagi zbranih obvestil in opisa vozila so policisti povzročitelja nesreče izsledili. 46-letni povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,56 miligramov alkohola. Z rezultatom se ni strinjal, zato so mu odredili strokovni pregled, opravljanje pregleda pa je odklonil. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o vožnji pod vplivom alkohola, povzročitvi prometne nesreče in pobegu s kraja nesreče seznanili sodišče.

Brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

Med kontrolo prometa v Velikem Mraševem so policisti Posebne skupine za nadzor prometa 4. 8. popoldne ustavili voznika tovornega vozila. Ugotovili so, da 21-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, sa se mu izvršuje ukrep začasnega odvzema vozniškega dovoljenja. 21-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,34 miligramov alkohola. Vozilo so zasegli in o kršitvah seznanili sodišče.

Tuja državljana kršila cestnoprometne predpise

V Čatežu ob Savi so policisti 5. 8. zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus vozniku osebnega avtomobila. 26-letni državljan Hrvaške je imel v litru izdihanega zraka 1,26 miligramov alkohola. Tujca so odpeljali v takojšen postopek na sodišče.

Med izvajanjem meritev hitrosti na območju Drnovega so policisti 6. 8. dopoldne ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je vozil 152 km/h na območju, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 80 km/h. 19-letnega voznika začetnika iz Avstrije so privedli v takojšen postopek na sodišče.

Številni vozili pod vplivom alkohola

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa so minuli konec tedna preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil.

Pri kraju Golek so ustavili voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,74 miligramov alkohola. V naselju Sajevce so kontrolirali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Prvi je imel v litru izdihanega zraka 0,35 miligramov alkohola, drugi pa 0,76. Na območju Brežic so ukrepali zoper tri kršitelje, ki so vozili pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka so imeli med 0,35 do 0,51 miligramov alkohola. Vsem kršiteljem so policisti prepovedali nadaljnjo vožnjo, izdali plačilne naloge oziroma napisali obdolžilne predloge in začasno odvzeli vozniška dovoljenja.