petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaŠtevilni zahtevajo višje plače

Številni zahtevajo višje plače

Dvig plač zahtevajo tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva, kjer od vlade pričakujejo povišanje za osem plačnih razredov. Dogovor z vladno stranjo bi sklenili najpozneje do 27. januarja, sicer bodo prisiljeni stopnjevati sindikalne aktivnosti, so sporočili. Prav tako dvig plač, in sicer za štiri plačne razrede, zahtevajo policisti, ob tem pa opozarjajo, da vlada obveznosti glede ukrepov na področju plač v javnem sektorju kljub dogovoru izvršuje klientelistično in diskriminatorno, saj da problematiko rešuje le v določenih ‘cehovskih poklicih’. Oglasila sta se tudi sindikata Sviz in Glosa, ki prav tako opozarjata na zaostajanje plač zaposlenih.

Po besedah generalnega sekretarja sindikata poklicnega gasilstva Davida Švarca je ob dogajanju v zadnjem času v njihovih enotah zavrelo. Dovolj jim je obljub, sprenevedanja in drugorazrednosti. Kot je povzel, se je zgodil dvig plač v zdravstvu in socialnem varstvu, v delu vzgoje in izobraževanja. Sodniki in ostali funkcionarji v pravosodju so dobili dodatnih 600 evrov s 1. januarjem, brez kakršnih koli pogajanj. Vlada pa je že ob svojem nastopu plače ministrov in državnih sekretarjev dvignila v najvišje možne plačne razrede.

Takšna odločitev vlade je sicer zakonita, a dejstvo je, da je vlada pač zase poskrbela, ostale pa pustila čakati in jim obljubljala odpravo nesorazmerij skupaj s prenovo plačnega sistema, je dejal. Po navedbah Švarca so se na ta način državnim sekretarjem plače dvignile za 365 evrov, ministrom za 411 evrov mesečno. To pa bi za poklicnega gasilca v 24. plačnem razredu pomenilo osem plačnih razredov. Dvig za 600 evrov, kot bodo dobili sodniki, pa bi zanj pomenil celo 11 plačnih razredov.

Kot pojasnjujejo v Policijskem sindikatu Slovenije, se je vlada na podlagi preteklih zavez in v skladu z Dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 (Dogovorom) lotila zgolj reševanja problematike v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu ter nazadnje še razširila na pravosodje, medtem ko je to isto problematiko v policiji povsem spregledala oz. ignorirala, kljub temu, da jo k temu zavezuje isti Dogovor.

“Ne le, da je policistom pravica do kakršnega koli političnega delovanja z ustavo in zakonom prepovedana – še več, ta (in še mnoge druge) ob dejstvu, da policisti prav zato toliko težje uveljavimo svoje interese, ni bila nikoli ovrednotena. Najlažje je namreč nalagati nove in nove obveznosti, uvajati nove in nove prepovedi in omejitve, pri plačilu pa vse to preprosto spregledati,” so razočarani. Odgovor vlade pričakujejo do najkasneje 20. januarja.

Oglasila sta se tudi sindikata Sviz in Glosa, ki prav tako opozarjata na zaostajanje plač zaposlenih v kulturnem sektorju ter posledično vse večje pomanjkanje kadra v javnih kulturnih zavodih. Kot so zapisali, je nujno takoj pristopiti k pogajanjem za odpravo plačnih nesorazmerij. Ministrstvo za kulturo sta pozivala k takojšnjemu dialogu.

Pomanjkanje kadra se po njihovih besedah kaže v močno oteženem delovanju zavodov, kar njihova vodstva skušajo reševati na različne načine, po informacijah s strani članstva zlasti s stalno prekomerno obremenitvijo obstoječega kadra. Spomnili so, da je v aktualni koalicijski pogodbi zapisano zagotovilo, da bo ministrstvo za kulturo ponovno postalo zaščitnik in zaveznik kulture, sogovornik vseh akterjev na področju kulture. A realnost, s katero se soočata oba reprezentativna sindikata na področju kulture, je po njihovih besedah povsem nasprotna. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča