Sto let Viniške republike in petdnevno praznovanje

Sto let Viniške republike in petdnevno praznovanje

-
0 107

Na skrajnem jugovzhodu Slovenije se pripravljajo na slovesnost v počastitev jubileja. Mineva natanko 100 let, ko je Vinica postala republika.  Po zadnjih znanih podatkih naj bi trajala trajala pet dni, zato bo tudi letošnja obletnica trajala 5 ‘danov,’ so sporočili organizatorji.

Leta 1919, ko so se Viničani vrnili iz bojišč 1. svetovne vojne polni naprednih idej, je nepravično žigosanje denarja, ki ga je zapovedovala Kraljevina SHS, močno razburilo domačine. Prebivalci te belokranjske vasice so 21. aprila 1919 ustanovili svojo državo z imenom Viniška republika. Za predsednika so izbrali najstarejšega prebivalca, 87-letnega Jureta Pavešiča. Upor Viničanov in prebivalcev okoliških vasi pa sta že po treh dneh zadušila orožništvo in vojska.

petek, 26.4., 19.00 – dvorana OŠ Vinica
OTVORITEV PRAZNOVANJA 100. OBLETNICE VINIŠKE REPUBLIKE in osrednja prireditev Občine Črnomelj ob dnevu upora proti okupatorju. S prireditvijo bodo odprli 5-dnevno praznovanje 100. obletnice Viniške republike. Program prireditve bodo soustvarili člani KUD Oton Župančič Vinica, zgodovinar Janez Weiss pa se bo sprehodil skozi viniška stoletja in predstavil še neznane dele viniške zgodovine.

Predstavili bomo tudi mozaik “Republikanec”, ki je sestavljen iz materialov, ki so jih darovala gospodinjstva širom viniške republike in nas bo spominjal na veliko obletnico. Avtorja mozaika sta domačina Janez Muhvič in Albin Balkovec. Slavnostni govornik bo Andrej Kavšek, župan Občine Črnomelj.

sobota, 27.4., 9.00 – Dom krajanov Vinica, igrišče OŠ Vinica
OTROŠKE DELAVNICE in PREDSTAVITEV GASILSKE TEHNIKE
Sobotno dopoldne bo namenjeno otrokom, ki se bojo naučili pletenja košar in ostalih ročnih spretnosti pod vodstvom članov Društva upokojencev Vinica in članic ŠTD Vinica.

Na igrišču OŠ Vinica se bojo predstavila gasilska društva iz viniškega sektorja z gasilsko tehniko, ki jo bo obogatil tudi obisk članov PGD Črnomelj.

sobota, 27.4., 18.00 – dvorana OŠ Vinica
OSREDNJA PRIREDITEV OB 100. OBLETNICI VINIŠKE REPUBLIKE
Osrednji dogodek praznovanja 100. obletnice Viniše republike bo gledališka igra v treh dejanjih, ki so jo pod vodstvom Ticijane Starešinič, Ivanke Sajovic in Nine Starešinič pripravili številni igralci zbrani iz vseh vetrov viniške republike. Slavnostni govornik na prireditvi bo Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

nedelja, 28.4., 9.00 – viniški plac
MALA JUŽINA
V nedeljo bomo kulinarično obarvano praznovanje na viniškem placu, kjer stoji tudi spomenik posvečen Viniški republiki. Poleg pokušine domačih dobrot pripravljenih izpod rok mladih viniških kuharksih mojstrov in starih mačkov, boste lahko tudi degustirali vina, uživali v kulturnem programu in obiskali viniško tržnico. Od 12. ure dalje bo možen tudi voden ogled spominske hiše Otona Župančiča. Trg bo popolnoma zaprt za promet. Obvoz bo urejen mimo mrliške vežice.

nedelja, 28.4., 17.00 – igrišče OŠ Vinica
VINIŠKA MALONOGOMETNA LIGA, 3. krog
Pred leti smo obudili legendarno Viniško malonogometno ligo, katere posebnost je, da je vsak krog odigran na drugi lokaciji. V njej nastopa kar 12 ekip iz občin Črnomelj, Metlika in Bosiljevo in je zato tudi mednarodna. Tretji krog bo zaradi praznovanja Viniške republike gostoval na domačem igrišču, ki je bilo pred nekaj leti v veliki meri obnovljeno ravno s sodelovanjem krajanov.

ponedeljek, 29.4., 20.00 – Dom krajanov Vinica
DOKUMENTARNI FILM O VINIŠKI REPUBLIKI
Leta 2012 je RTV Slovenija v Vinici snemala igrani dokumentarni film o Viniški republiki v katerem so kot igralci nastopili številni krajani in svoje delo opravili več kot izvrstno! Film je posnet po knjižici zgodovinarja Janeza Weissa izdani ob 90. obletnici Viniške republike, režiral pa ga ja Primož Meško.

torek, 30.4., 11.00 – spominska hiša Otona Župančiča
VINIŠKE RAZGLEDNICE – počitniška delavnica za otroke in družine
Na počitniški delavnici za otroke in družine si bomo pogledali stare razglednice Vinice, pogledali kakšna je bila Vinica nekoč in kaj se je v preteklih desetletjih spremenilo. Razglednice namreč v sebi nosijo pisno in slikovno sporočilo. Motivi na razglednicah so različni in z njih lahko razberemo številne podatke: kakšna je bila arhitekturna podoba nekega kraja, kašne gospodarske dejavnosti so bile razvite, kako so se oblačili ljudje in še marsikaj. Na koncu bomo narisali vsak svojo razglednico in jo poslali prijatelju, sorodniku, učitelju, sosedu…

torek, 30.4., 19.00 – Štrkove njive (pod šotorom)
FEŠTA S KRESOM ZA 100 LET VINIŠKE REPUBLIKE
JAN PLESTENJAK, MAMBO KINGS, 2B
Praznovanje bomo zaključili z veliko fešto na Štrkoveh njivah in priredili gotovo največje kresovanje v Beli krajini in okolici. Prvič bo na naših tleh imel samostojni koncert edinstveni Jan Plestenjak, pred njim se bosta v novi preobleki predstavila Viničana 2B, fešto pa bojo zaključili največji zabavljači pri nas, skupina Mambo Kings.