četrtek, 2 maja, 2024
DomaKronikaStrelec v Šmarjeti osumljen poskusa umora

Strelec v Šmarjeti osumljen poskusa umora

Novomeški policisti so v okviru preiskave kaznivega dejanja poskusa umora zaključili z ogledi in predstavili prve ugotovitve.

Kot smo poročali, sta dva policista 6. julija okoli 14. ure v Šmarjeti izvajala kontrolo cestnega prometa. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola sta ustavila 62-letnega voznika in mu odredila test alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,61 mg alkohola na liter izdihanega zraka. Moškemu sta odvzela vozniško dovoljenje in mu prepovedala nadaljnjo vožnjo, pijani voznik pa si je uredil prevoz domov. 

Policista sta kmalu zatem končala z nadzorom prometa, se usedla v službeno vozilo in se nameravala odpeljati, ko je za njuno vozilo pripeljal 62-letnik, iz zadnjega dela vzel dolgocevno avtomatsko orožje in iz neposredne bližine začel streljati na policijsko vozilo. “Le prisebnosti policistov se gre zahvaliti, da sta v vzvratnem ogledalu opazila dogajanje in se sunkovito, sklonjena odpeljala s kraja,” je povedal Matjaž Štern iz sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto. 

Ob tem je pojasnil, da ni bilo časa, da bi policista streljala nazaj, prav tako za to nista imela varnega zaklona. Policistko je pri tem osumljenec ranil v desno ramo, policist pa v dogodku ni bil poškodovan. Policista strelnega orožja nista uporabila. 

62-letnik se je po streljanju odpeljal domov, kjer si je skušal s strelom iz revolverja soditi sam. “Z malokalibrskim revolverjem se je ustrelil v predel glave,” je povedal Štern in pojasnil, da so težko poškodovanega doma našli policisti. Odpeljan je bil v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

Pri 62-letniku našli več kosov orožja in streliva

“V nadaljevanju je takoj stekla nadaljnja kriminalistična preiskava,” je pojasnil Štern in dodal, da je potekala na treh lokacijah. Na kraju streljanja v Šmarjeti so po besedah Šterna našli 22 tulcev, od česar je 20 nabojev zadelo policijsko vozilo, ki je močno poškodovano tudi v notranjosti.

Kmalu po dogodku so pri 62-letniku opravili tudi hišno preiskavo. Pri njem so našli štiri kose dolgocevnega nelegalnega orožja in večjo količino različnega streliva. Med najdenim orožjem je bila tudi avtomatska puška ruski špagin, za katero domnevajo, da je bila uporabljena pri streljanju na policista. Gre sicer za zelo močno vojaško orožje, je povedal Štern.

62-letnika policija pred tem dogodkom še ni obravnavala, prav tako ni bil kršitelj cestno-prometnih predpisov. Po zaključeni preiskavi bodo zoper njega na novomeško tožilstvo podali kazensko ovadbo za poskus umora, je dejal kriminalist.

Moški je osumljen kaznivega dejanja poskusa umora

Moški je osumljen kaznivega dejanja poskusa umora. Kazenski zakonik določa, da se z zaporom najmanj 15 let kaznuje, kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Kdor je izvršitev naklepnega kaznivega dejanja začel, pa ga ni dokončal, se kaznuje za poskus, če gre za kaznivo dejanje, za katero se sme po zakonu izreči tri leta zapora ali hujša kazen, so že takrat sporočili s Policije.

(foto: PU Nm)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča