Subvencije za stroške elektrike za leto 2023

0
368

Vlada je potrdila za milijardo 150 milijonov evrov ukrepov, s katerimi bo prihodnje leto reševala slovensko gospodarstvo, ki se z vsakim dnem bolj pogreza v energetsko krizo. Na svetovnih borzah cene energentov letijo v nebo, zato o dvigu stroškov poročajo praktično vse panoge, najbolj na udaru so seveda visoko energetske. Država bo najbolj prizadetim pomagala z denarnimi nadomestili pri položnicah za energijo, subvencionirala bo skrajšan delovni čas in čakanje na delo ter podjetjem v prihodnjem letu omogočila ugodna posojila.

Upravičenci bodo vsi tisti, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, ne bodo pa do pomoči upravičeni mali poslovni odjemalci. Kot je pojasnil Han, imajo namreč tu že regulirano ceno. Prav tako ne bodo upravičeni tisti, ki se ukvarjajo s financami in zavarovalništvom. Upravičenci pa bodo sicer lahko koristili le eno vrsto pomoči, ki jih je sicer v sklopu zakona več.

Han je še dejal, da je težko ocenjevati, koliko natančno bo ta ukrep stal, je pa povedal okvirno predvideno ceno, ki znaša okoli 1,2 milijarde evrov. “Govorimo o okoli 850 milijonih za gospodarstvo, nato 100 milijonih za ohranjanje delovnih mest. Imamo pa tudi ukrep za izboljšanje likvidnosti slovenskih podjetij, ki ga bomo skupaj s Sidom oblikovali in bodo težki okoli 200 milijonov. Ti bodo gospodarstvu pomagali z likvidnostnimi sredstvi naslednje leto,” je dejal po seji vlade.

Verjame, da bo zakon pomagal pri blažitvi energetske krize. “V petek gremo na Ekonomsko-sicialni svet, kjer bomo zakon predstavili parlamentu. V ponedeljek bi bil zakon sprejeli, ta pa bi nato začel veljati s 1. januarjem 2023,” je pojasnil minister. Ob tem je dejal, da bodo morali, ko bo zakon sprejet, še enkrat predstaviti Evropski komisiji, ki ga mora nato potrditi. “A tu najbrž ne bo težav. Evropska komisija je upoštevala številne slovenske predloge.” (STA)