Svetovni dan babic tudi v SB Nm

0
768

Delovanje babic se je v obliki porodne pomoči izražalo že davno v zgodovini človeštva in sprva temeljilo na solidarni pomoči med ženskami. O poklicu babice na slovenskem področju je moč govoriti šele z uvedbo prve babiške šole v drugi polovici 18. stoletja. Prav slednja pomeni velik korak k razvoju slovenskega babištva, ki se v današnjem času izraža in dokazuje bistveno drugače kot nekoč.

Tudi v Sloveniji razvoj babištva sledi razvoju človeštva in posledično babiško stroko oblikuje tako, da le-ta sledi vse večjim potrebam po kontinuirani babiški obravnavi, ta pa naj bi bila dostopna prav vsem nosečnicam, porodnicam in otročnicam. Slednje vse bolj ruši obstoječo organiziranost tovrstnega zdravstvenega varstva v Sloveniji in vse glasneje kliče po spremembah, ki bi sledile tako imenovanemu porodu po meri ženske, a hkrati zagotavljale kakovost in varnost mater in novorojenčkov.

»Ženske in novorojenčki so srce babištva«, »Babice utirajo pot s kakovostno obravnavo«, »Svet potrebuje babica zdaj bolj kot kadarkoli« so le nekateri slogani, ki odražajo pomen in razvoj babištva in so mednarodni dan babic zaznamovali v preteklih letih. Sporočilo letošnjega, ki pravi »Babice – zagovornice pravic žensk«, se navezuje na sporočilnost prejšnjih in hkrati izpostavlja še potrebo po spoštovanju pravic žensk tudi preko avtonomnega delovanja babiške stroke.

Mednarodni dan babic bo letos ponovno obeležen tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. V ta namen bodo 6.5.2019 od 09:00 dalje ponovno odprta vrata porodnega bloka. Znotraj vodenih ogledov bo možno videti in izvedeti vse o babištvu in rojevanju danes, pa tudi o tem, kaj novega babiška stroka v Splošni bolnišnici Novo mesto pripravlja v bodoče. Hkrati bo možen tudi vpogled v zgodovino babiškega delovanja v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Zgodovinski razvoj babištva v Splošni bolnišnici Novo mesto in na sploh na Dolenjskem bo predstavljen v »Babiški pogovorni urici«, kjer bodo svoje babiške izkušnje in doživljaje podajale babice, ki so v Splošni bolnišnici Novo mesto delovale od leta 1960 naprej. Dopolnjevale se bodo z gostjo dr. Ireno Rožman, ki je kulturo rojevanja in razvoj babištva na Dolenjskem natančno raziskala, bogate izsledke pa zbrala in izdala v znanstveni monografiji.

»Babiška urica« bo v prostoru za edukacijo, v avli porodnišnice, ob 10:30.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj