četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaSVIZ: država naj zagotovi sredstva za testiranje

SVIZ: država naj zagotovi sredstva za testiranje

Prvi šolski dan se nezadržno bliža, kako bo v luči naraščajočih okužb z delta sevom koronavirusa pouk potekal, pa še ni znano. Šolska ministrica Simona Kustec je ravnatelje vrtcev, osnovnih in srednjih šol povabila na sestanek, ki bo jutri, na sestanku pa bodo prisotni tudi predstavniki zdravstvenega ministrstva, Zavoda RS za šolstvo, NIJZ in sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je pred jutrišnjimi sestanki s šolskim in zdravstvenim ministrstvom pojasnil, da uradnega vabila na pogovore niso prejeli, je pa v vabilu zapisano, da bodo sodelovali tudi šolski sindikati, zato se bodo sestanka udeležili. Predlog SVIZ, ki je star že leto dni, je da bi ministrstvi za čas epidemije morali oblikovati stalno koordinacijsko telo, ki bi lahko sodelovalo pri oblikovanju odločitev, povedalo svoja stališča, mnenja, predloge, preden gredo v veljavo, da bi se izognili morebitnim napakam, ki jih v zadnjem letu in pol ni bilo malo. V tem koordinacijskem telesu predlagajo, da so tako učitelji praktiki, ki od znotraj najbolje poznajo delovanje izobraževalnega sistema, ravnatelji, pa tudi akademiki. A na njihov predlog ni bilo resne reakcije, pravi.

Z vso resnostjo želijo namreč opozoriti, da se v državi spreminjajo temeljne predpostavke, na katerih je deloval vzgojno-izobraževalni sistem zadnjih 30 let, ki je temeljil na zaupanju do učiteljev. Stopnja kakovosti slovenskega javnega šolstva je bila ena boljših, je pojasnil Štrukelj, zaupanja do učiteljev pa po njegovem ni več.

Jutri na sestanku bodo izpostavili, da dva tedna pred začetkom pouka, ne poznajo nekaterih bistvenih odgovorov na to, kako se bo pouk začel odvijati. Ko so ugotovili, da precepljenosti jeseni ne bo, bi morali odgovorni po njegovem mnenju narediti načrt, tako pa jim vedno znova podajajo izmikajoče odgovore. Ponovitev in poglobitev problema od lani, da ni nič odločenega, da se zgolj preigravajo razmisleki, je nedopustno in nesprejemljivo, pravi.

Glede testiranja je Štrukelj pojasnil, da zagovarjajo zaupanje do učiteljev, da bi se samotestirali doma in sporočali rezultate testov, tako kot dijaki, ne pa da morajo zaposleni hoditi na kraje tudi zunaj dela in se tam vsakič znova testirati. Ta trenutek ni pravne podlage, da lahko delodajalec od zaposlenih v vrtcih in šolah zahteva, da se obvezno testirajo.

Sindikalisti tudi sprašujejo, kaj se je spremenilo, da tedenska testiranja niso več sprejemljiva, ampak se je treba testirati na 48 ur. Šole ta trenutek niti ne vedo, kako reagirati, če nekdo ne bo izpolnjeval tega pogoja, kakšne bodo sankcije, se sprašuje Štrukelj. Takih vprašanj je cel kup, in ta trenutek ni nobenih protokolov, nobenih odgovor na to, pravi. Če zaposleni ne bo izpolnjeval enega od pogojev PCT, bi bil lahko, po neki trdi razlagi, pravi, tudi ob službo.

Štrukelj je še enkrat ponovil, da je bila država dolžna zagotoviti čim bolj stabilne pogoje, da bi bili vrtci in šole odprti. Ampak, kaj je za to naredila, sprašuje. Že lani bi lahko nameščali prezračevalnike zraka, pa tega ni storila. Na vprašanje o tem so prejeli odgovor, da se bo prezračevalo po naravni poti – z odpiranjem oken. Ko smo lani predlagali, da v prezračevanje vložijo dodatna sredstva, je bil odgovor, da so postopki javnega naročanja zapleteni in zahtevni, je še pojasnil.

V SVIZ tudi trdno stojijo za stališčem, da mora obvezna testiranja plačati delodajalec. “SVIZ se pridružuje stališčem ravnateljic in ravnateljev, da mora vrtcem, šolam in dijaškim domovom dodatna sredstva za plačilo testiranj zagotoviti država. V primeru, da bi ta strošek oblasti želele prevaliti na zaposlene – denimo s spremembo zakonodaje – se bo SVIZ temu uprl z vsemi razpoložljivimi sredstvi in pozval članstvo, da se opredeli o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju,” so dodali. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča