Ta veliki centri, gostinci, turizem

0
1870

Pred ponedeljkovim odprtjem trgovskih centrov in dejavnosti v njih je NIJZ pripravil priporočila tako za trgovce kot za kupce. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo nakupovanje v velikih središčih nekoliko drugačno, kot so ga bili kupci navajeni do krize. NIJZ med drugim svetuje ločene vhode in izhode ter talne označbe. V večstanovanjskih stavbah je medtem namesto razkuževanja zdaj potrebno čiščenje skupnih prostorov in namestitev razkužil.

Poleg standardnih in splošnih priporočil, ki veljajo za vsa področja, kot so pogosto umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, primerne razdalje in podobnih, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pred ponedeljkovim ponovnim zagonom dejavnosti v trgovskih centrih pripravili še dodatna podrobna priporočila. Ta se ne nanašajo le na trgovine, pač pa tudi na številne druge ponudnike storitev in dejavnosti (popravila, servisne storitve, knjigarne in papirnice, urarstva, zlatarstva, izdelava ključev …), ki se nahajajo v teh centrih.

NIJZ priporoča, naj bo največje število strank v prostoru prilagojeno velikosti z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Na skupnih hodnikih trgovskega centra je treba preprečiti zadrževanje večjega števila ljudi, zato svetujejo uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določijo smer gibanja, da ne bi prihajalo do istočasnega premikanja oseb v nasprotno smer. Paziti bo treba tudi na ustrezno postavitev stojnic in drugih storitev, ki bodo na voljo na skupnih hodnikih.

Če je mogoče, pa naj trgovski centri poskrbijo tudi za vstopanje in izstopanje prek ločenih vhodov in izhodov. Izvajanje teh ukrepov naj bi nadzorovali varnostniki oziroma pooblaščeni zaposleni v trgovskih centrih.

Razkuževanje rok
V poslovnem prostoru morajo trgovci zagotoviti tudi možnost umivanja in razkuževanja rok za zaposlene in stranke, tudi z ustreznimi podajalniki za razkužila. Opozorila naj bi v trgovskih centrih – poleg obvestil na plakatih in infografike – podali tudi z rednim predvajanjem zvočnih sporočil ali prikazovanjem na digitalnih zaslonih.

Skupne površine za sedenje in počivanje, kot so klopce, masažni stoli in sedežne garniture na hodnikih ne bodo v uporabi, prav tako ne skupna otroška igrala. V NIJZ so še opozorili na učinkovito zračenje, predvsem z na stežaj odprtimi okni, izogibali pa naj bi se kroženju zraka ob mehanskem prezračevanju.

Priporočila za kupce
Kupci pa bodo morali pred vstopom v trgovske centre in v njih tudi upoštevati priporočila: vstopajo naj samo zdravi posamezniki brez znakov okužbe dihal, starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem svetujejo dodatno zaščito ali razmislek o nujnosti obiska trgovskega centra.

Obvezno bo razkuževanje rok pred vstopom in večkrat med zadrževanjem v stavbi, kar še posebej velja za nakupovanje v različnih trgovinah, uporabo tekočih stopnic ali dvigal (bolj priporočljiva je uporaba stopnic). Svetujejo tudi čim manj dotikanja katerihkoli površin in predmetov, tudi razstavnih, pri plačevanju pa brezstični način.

Odpira se tudi notranjost lokalov in gostiln

S ponedeljkom bodo lahko gostinci sicer stranke gostili tudi v notranjost lokalov. A bodo morali gostje v zaprtih prostorih nositi masko pri prihodu do mize, odhodu od mize ter pri uporabi sanitarij. Za slednje priporočajo gostincem razporeditev prostorov tako, da omogočijo zadostno razdaljo. Sušilniki za roke pa morajo biti izključeni.

V restavracijah in gostinskih lokalih med drugim svetujejo čim manj stikov med osebjem in gosti z uvedbo rezervacij ali brezstičnega naročanja hrane in pijače ter plačevanja. Svetujejo razporeditev miz z zadostno razdaljo, za omejevanje stikov pa je možna tudi uporaba fizičnih pregrad.

Izvajalci bodo morali preprečiti dostop do otroških igral ter odstraniti predmete, ki bi se jih lahko dotikalo več gostov. Svetujejo tudi, da naj ne uporabljajo samopostrežne ponudbe, kot so solatni bari ali plošče s hrano. NIJZ odsvetuje uporabo namiznih prtov in blazin za stole, če jih ni možno uspešno razkužiti po vsakem gostu. Izvajalci naj bi tudi preprečili zbiranje gostov ob čakanju na storitve, pri tem lahko uporabljajo oznake na tleh. NIJZ pa jim svetuje tudi, naj splošna priporočila in navodila tako za zaposlene kot goste namestijo na več vidnih mestih, vedno pa ob vstopu v objekte ali parke.

Turistične agencije

Za turistične agencije veljajo priporočila o posamičnem vstopanju oziroma onemogočanju srečevanja, za goste naj bi bil na voljo ločen pisalni pribor, ki ga morajo razkužiti za vsakim uporabnikom. Po novem bodo morali promocijske in reklamne materiale ter prospekte gostom ponuditi zgolj na njihovo željo.

Na področju turističnih aktivnosti na prostem, vključno z vodnimi in podvodnimi aktivnostmi ter jamskim svetom, pa NIJZ priporoča, da jih organizirajo za posameznike oziroma za člane istega gospodinjstva ali manjše skupine. Pri tem so še izpostavili, da se v jamskem svetu nizki in ozki prostori lahko obravnavajo kot zaprt prostor.

Za aktivnosti na prostem predlagajo še čim manj stičnih površin, kot so interaktivne karte, vrtiljaki za vstopanje, mesta za posedanje, za tista mesta, ki se jih lahko dotika več oseb in jih ni možno razkuževati po vsakem uporabniku, kot so adrenalinski parki ali plezalne stene, pa naj obiskovalci uporabljajo zaščitne rokavice in razkužila.

Pri teh dejavnostih so v NIJZ-ju še posebno pozornost namenili opremi, kot so neoprenske obleke, sedla, varnostni pasovi, čelade in očala. Izvajalci morajo gostom opremo dodeliti posamezno, če posamezniku ne ustreza, jo morajo razvrstiti med “nečisto”. Po končani aktivnosti pa jo morajo zbrati in odnesti v čiščenje in razkuževanje; “čisto” in “nečisto” opremo morajo primerno ločiti.

Pri igralniški dejavnosti so izpostavili ustrezno razporeditev igralnih avtomatov in miz, razdalje so lahko manjše od uporabi fizičnih pregrad. Površine in predmete, ki se jih lahko dotika več oseb, kot so žetoni, površine igralnih miz, ročice in tipke igralnih avtomatov, pa je treba pogosto čistiti in razkuževati.

S postopnim oživljanjem turizma bodo nekatere dejavnosti zaživele že v ponedeljek, ko se odpirajo namestitveni obrati do 30 sob, zaprti pa za zdaj ostajajo tisti z več nastanitvami, tisti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centri, bazeni, vodne aktivnosti ter diskoteke in nočni klubi.

Za obrate z nastanitvenimi enotami, kot so hoteli, apartmaji, sobe, stanovanja in turistične kmetije, poleg splošnih navodil za gostince v restavracijah po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) veljajo še različni pristopi, da bi se gosti čim manj srečevali, kot so časovnice, razporeditve v jedilnici ali ponudba zajtrka v sobi s predhodnim naročilom.

Pri ponudbi sob mora izvajalec s prilagoditvami in ponudbo zagotavljati eno- ali dvoposteljne sobe, v nastanitvenih enotah z več posteljami so lahko le gosti iz istega gospodinjstva. Iz sob morajo odstraniti tekstilne dekorativne elemente na oblazinjenem pohištvu in posteljah.
Pri sicer poudarjeni skrbi za čiščenje in razkuževanje pa velja tudi, da se lahko v primeru večdnevnega bivanja dnevno čiščenje opravi le na izrecno željo gosta.

Pri obiskih kampov NIJZ svetuje omejevanje številčnih druženj, prostori za kampiranje ali postajališča za avtodome bodo morali biti primerno označeni in urejeni, da bodo gostom zagotovili zadostno razdaljo, po možnosti naj ločijo vhode in izhode v skupne prostore. Tudi v kampih ne bodo smeli uporabljati otroških igral. (24ur, MMC Rtv Slo)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj