sreda, 8 maja, 2024
DomaLokalnoTako kot poleti, ne pozabimo na živali tudi pozimi

Tako kot poleti, ne pozabimo na živali tudi pozimi

Še nekaj zelo mrzlih juter je pred nami. Tako kot poleti med hudo vročino, lahko tudi v zimskem času prav tako pomagamo živalim. Če je kje nastala ledena ploskev, kjer je voda, jo prebijemo. Pticam pa lahko nastavimo semena in različne plodove: grozdje, šipek, jabolka, ali pa že pripravljeno t.i. pičo oz. lojno pogačo. Zima je za živali, ki živijo na prostem, najtežji čas v letu, ki pa jim ga lahko z malo truda olajšate.

Če ste v okolici opazili veverice, jih razveselite z (neslanimi!) oreški in suhim sadjem, prostoživečim mačkam pa nastavite brikete, ne mokre hrane – ta bo ob nizkih temperaturah zmrznila.

Divje živali so seveda prilagojene življenju na prostem, a to ne pomeni, da jim mraz ne pride do živega, zaradi vdora človeka v njihovo življenjsko okolje pa tudi težje najdejo primerno zavetje pred nizkimi temperaturami. Zato jim, če imate možnost, to ponudite vi. Namestite jim škatlo, podloženo s starimi odejami, v kateri bodo prenočile potepuške mačke, ali lesen zaboj, v katerega se lahko skrijejo ježi.

Suhega listja, grmičevja in drugega rastlinja ne pospravite že jeseni, saj lahko služi kot dobrodošlo zavetje živalim. Odpadno rastlinje le pograbite v kopico, če pa imate veliko rastlinja, naredite več kopic. Te kopice suhih vej in rastlin so pozimi odličen kraj, kjer se lahko živali skrijejo, počivajo ali celo prezimijo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča