Teden Rdečega križa: ‘Skupaj smo neustavljivi’

0
328

Ob letošnjem tednu Rdečega križa so za obeleževanje humanitarnosti izbrali slogan »Skupaj smo neustavljivi«. Tak slogan ni naključje, ampak je neposredni odgovor humanitarne organizacije in gibanja na aktualne lokalne in globalne razmere.

Območno združenje RK Novo mesto, ki pokriva osem dolenjskih občin, izvaja različne programe pomoči za lažje vključevanje ranljivih skupin. V tednu RK opozarjamo na socialno šibke med nami, spodbujamo mlade k humanitarnosti, se zahvaljujemo prostovoljcem in vabimo nove.

V letošnjem letu s pomočmi v obliki prehrane, finančnih pomočmi, štipendijami pomagamo starejšim, brezdomnim, beguncem in socialno šibkim družinam. V okviru projektnega dela obiskujemo uporabnike na domu na terenu. Najpogosteje gre za starejši, bolne, invalidne ljudi, ki se znajdejo v stanju, ko si sami več ne morejo pomagati. Od začetka leta do maja smo razdelili 1000 prehranskih paketov in pomagali 45 družinam pri neporavnanih finančnih obveznostih za nujne življenjske stroške. Na Območno združenje RK Novo mesto vsak mesec pride po pomoč s hrano od 200 do 250 družin in 200 posameznikov. Socialno šibkim družinam in posameznikom razdeljujemo donirano hrano, prejema jo 238 družin z 914 družinskimi člani. To hrano vozimo po vseh občinah uporabnikom tudi na dom. Razdelilnico toplih obrokov obiskuje do šest uporabnikov, ki so vključeni v različne dejavnosti, ki jih organiziramo na novomeškem RK in v njih vabimo tudi druge ljudi. Vse dejavnosti so brezplačne.

Odzvali smo se tudi na pomoč družini iz Straža, ki zaradi skromnih dohodkov in bolezni v družini, dolga leta njihova hiša ni imela fasade. Z zbranimi sredstvi posameznikov, doniranim materialom in ugodnim izvajalcem, je hiša v preteklih dneh dobila svojo »obleko«, za kar je družina Hrovat zelo hvaležna. Cilj pa je, da pri njih obnovimo še kopalnico in uredimo izolacijo na podstrešju.

Lotili pa smo se zbiranja sredstev za pomoč družini, ki ji je v Gabrju pogorelo ostrešje in mansarda. Hiša ni bila zavarovana, zato je družina odvisna od pomoči dobrodelnih ljudi. V tednu RK bomo obeležili humanitarnost z različnimi dejavnostmi tudi med mladimi po osnovnih šolah. Ekipa prve pomoči OŠ Vavta vas bo zastopala Dolenjsko regijo na državnem preverjanju ekip prve pomoči OŠ v Kopru. Največja akcija bo Košarica RK, v katero se bo z zbiranjem prehrane z daljšim rokom, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin, vključilo več kot deset šol. Zbrani material bomo razdelili predvsem družinam, ki so na Dolenjsko pribežale iz Ukrajine zaradi vojnih razmer.

Konec meseca bodo naše prostovoljke in prostovoljci obiskali vse, ki so starejši od 70 let, s skromnimi darilci in posebno zloženko, v kateri bodo našli vse informacije za starejše. Obiskanih bo cca. 9000 ljudi, vključenih bo 500 prostovoljk in prostovoljcev, katerim se že v naprej zahvaljujemo.

Ob tednu Rdečega križa se iskreno zahvaljujemo vsem prostovoljcem za nesebično in požrtvovalno delo, donatorjem in našim podpornikom za njihovo podporo. Skupaj bodimo tudi naprej neustavljivi. (Barbara Ozimek, sekretarka OZRKS Nm)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj