petek, 29 marca, 2024
DomaSvetTeden ruskih napadov na Ukrajino

Teden ruskih napadov na Ukrajino

Sedmi dan ruskih napadov v Ukrajini. Najhuje je na območju mesta Herson. Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je njihovim vojakom uspelo zavzeti mesto Herson na jugu Ukrajine. Če bi mesto padlo, bi to postalo največje mesto v Ukrajini, ki so ga doslej zavzele ruske sile.

Ukrajinske varnostne sile naj bi preprečile poskus atentata na predsednika Volodimirja Zelenskega potem, ko so dobile opozorilo od članov ruske varnostne službe, ki se ne strinjajo z napadom na Ukrajino, poroča ameriški medij Axios, ki se sklicuje na načelnika ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksija Danilova.

Danilov je sporočil, da so jih člani ruske Zvezne varnostne službe (FSB), ki so proti vojni, obvestili, da so atentat nameravali izvesti pripadniki posebnih enot Čečenije, ki pa so jih uničili še preden so lahko dosegli svoj cilj. Zelenski od začetka ruskega napada na Ukrajino trdi, da ga želijo Rusi ubiti skupaj z družino. ZDA naj bi mu ponudile pomoč pri odhodu iz države, vendar je ostal in postal simbol odpora Ukrajincev proti ruski agresiji. Danilov je sporočil, da so del čečenske enote uničili pri Gostomelu, drugi del pa je pod ognjem.

Evropska komisija je v pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo danes predlagala sploh prvo uporabo evropske zakonodaje, ki omogoča takojšnjo začasno zaščito beguncev. Gre za uporabo direktive o začasni zaščiti iz leta 2001, sprejete v odziv na takratno množico beguncev iz BiH in s Kosova zaradi vojne na območju bivše Jugoslavije.

Ukrajinske oborožene sile trdijo, da so Rusi od začetka invazije izgubili že: 5.840 vojakov, 30 letal, 31 helikopterjev, 211 tankov, 862 oklepnih patruljnih vozil, 85 topniških sistemov, 9 protiletalskih sistemov, 60 rezervoarjev za gorivo, 355 vozil in 40 raketnih lansirnikov MLRS. Teh informacij sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča