Teran PTP naj ostane slovenski

1
34

Zadružna zveza Slovenija se pridružuje pozivom slovenskih kmetov, ki od Evropske komisije zahtevajo, da teran PTP ostane slovenski. »Gre za temeljno spoštovanje strokovnega, pravnega in političnega dogovora na najvišji ravni,« je prepričan predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk.

Peter Vrisk ob tem opozarja, da »Zadružna zveza Slovenije podpira že uveljavljeno zaščito vina teran PTP na evropski ravni, ki jo je uveljavila Slovenija. Zaščita imena je bistvena za obstoj in razvoj kmetij ter zadrug na področju Krasa. Tudi naše zadruge so namreč med pomembnimi pridelovalci vina teran PTP že vse od sredine 19. stoletja. Naša zadruga Vinakras Sežana je najpomembnejši proizvajalec vina teran PTP in uporaba imena teran na Hrvaškem bi bil velik udarec zanjo«.

Peter Vrisk, dodaja, da »Zadružna zveza Slovenije ostro nasprotuje pobudi Evropske komisije, da omogoči izjemo Hrvaški, da bi lahko uporabila označbo, ki pripada Sloveniji in je bila tudi uradno zaščitena na ravni Evropske unije. Odmik od že uveljavljene zaščite bo imel nepopravljivo poslovno škodo za vse pridelovalce terana PTP in njegovega ugleda med potrošniki.«

Peter Vrisk je opozoril, da Zadružna zveza Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije in ministra Dejana Židana, da uporabi vsa razpoložljiva pravna sredstva pri boju za slovenski teran PTP.

Zadružna zveza Slovenije

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj