torek, 20 februarja, 2024
DomaLokalnoTerasa je drag 'špas,' marsikdo je ne bo odprl

Terasa je drag ‘špas,’ marsikdo je ne bo odprl

Ne glede na omilitev v gostinstvu na JV Slovenije, je slednja za zagon dejavnosti, velik in tvegan strošek. Ukrep, ki bo začel veljati s ponedeljkom, zahteva veliko pravil, omejitev, metrov, tudi vremenskih pogojev in seveda nujnih izdatkov preventive. Številni gostinci na dane ‘metre’ pogojev, imajo premajhne teraso oz. vrt, da bi zagotovili dovolj miz, ki bi finančno pokrile delovanje lokala, zaposlenih. V tem primeru so v prednosti lokali, ki v svoji ponudbi nimajo kuhinje oz. gostom ponujajo le pijačo in t.i. polpripravljene jedi oz. popečene, pripravljene v konvektomatih…

Tukaj so poleg vseh ‘določenih metrov’, omejitev, razkužil, čiščenja, še stroški tedenskega testiranja. Marsikomu se računica ne bo izšla oz. je skoraj boljše tako kot je, ali drugače, nekateri svoje dejavnosti ne bodo zagnali pod takšnimi pogoji. Samo za primerjavo lokala, v katerem delajo štiri osebe, lastnik bo mesečno samo za testiranje odštel 240 evrov, sicer naj bi mu jih kasneje država vrnila, ampak po dobrih štirih mesecih omejitev ( v drugem valu), je slednje lahko ogromen izdatek.

In ob vseh teh omilitvah, dobro vemo, da bodo zelo aktivni vsi t.i. predstavniki spoštovanja reda, pravil, ki pa se jim večkrat zalomi, ko gre za kršitve kakšnega z ‘vrha’. Seveda ne vsi, so med njimi tudi dosledni, razumevajoči, človeški. Žal, takšnih je vse manj.

ŠE URADNA VERZIJA POGOJEV oz. VLADNI UKREP:

Pri odprtju teras in vrtov bo treba dosledno upoštevati naslednje ukrepe pri opravljanju gostinske dejavnosti v dveh rumenih regijah: Gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov se sme izvajati med 6. in 19. uro, od ponedeljka 8. marca dalje. Gostje morajo zapustiti terase in vrtove najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega obratovanja gostinske dejavnosti.

Dovoljena je postrežba le za mizami (tako imenovana sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe. Treba je zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi (na primer sladkor, sol, začimbe, jedilni listi, igrače in drugi) na način, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov.

Največje število oseb, ki so lahko hkrati na terasi ali vrtu gostinskega obrata, je določeno ob upoštevanju prej omenjenih razdalj. To število mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso ali vrt. Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso ali vrt ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.

Vstop gostov v zaprti del gostinskega obrata, je dovoljen samo za uporabo toaletnih prostorov. Na vidnem mestu poleg mila mora biti tudi razkužilo in v prostoru je treba nositi masko. Zaposleni in gostje morajo masko imeti nameščeno ves čas, medtem ko jo gostje lahko snamejo le, ko sedijo za mizo.

Prav tako so pomembne vse ostale določbe iz odloka, kar pomeni, da se morajo zaposleni testirati 1x tedensko, oziroma veljajo izjeme za tiste, ki so bili cepljeni, ali so bolezen preboleli in imajo zdravniško potrdilo, ki to dokazuje. Morajo pa se upoštevati vsa definirana higienska navodila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. (Vlada RS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča