Terca pojasnjuje o težavah z ogrevanjem na ‘slavki’

0
3375

Minulo nedeljo, ko se je res prvič ohladilo, so se na nas v večernih urah obrnili nekateri stanovalci z Ulice Slavka Gruma, ker pač nimajo ogrevanih stanovanj oz. da je le okoli 15 stopinj. Odzval se je tudi upravnik skupne kotlovnice, podjetje Terca d.o.o. Posredovali so nam odziv, ki ga objavljamo v celoti:

Terca d.o.o. je upravnik skupne kotlovnice na Ulici Slavka Gruma 1-32 od julija 2022, kotlovnica je v lasti etažnih lastnikov. Kotlovnica z razvodi in 4 podpostajami, ki smo jo v upravljanje prevzeli od MG Novo mesto d.o.o., ni bila redno vzdrževana. Takoj po prevzemu smo poskrbeli za sanacijo puščanja na kinetnem sistemu, za servis in popravilo gorilnikov, za sanacijo ene od dveh peči na kurilno olje, ki se v letošnji kurilni sezoni uporablja kot energent.

Ob zagonu kotlovnice dne,  3.11.2022, je prišlo do puščanja raztezne posode v podpostaji na Ulici Slavka Gruma 24, na katero so priklopljene stavbe Ulica Slavka Gruma 20, 22, 24, 26, 28, 30 in 32. Vse podpostaje imajo še odprt sistem, tako da je ekspanzijska posoda nameščena na podstrešju in če v njej ni vode, ni možno ogrevati vseh stanovanj, zlasti najvišje ležečih (največje težave so s podstrešnim stanovanjem na Ulici Slavka Gruma 20). Stara ekspanzijska posoda je povsem prerjavela (prišlo je do izliva v stanovanja pod njo), zato jo je potrebno nadomestiti z novo, izdelati pa jo je potrebno po naročilu. Izbrani izvajalec bi moral novo ekspanzijo dobiti že v petek, 18.11.2022, žal pa do dobave še ni prišlo. Dogovorjeno je, da bo novo ekspanzijsko posodo vgradi takoj po dobavi, trudimo se, da bi to bilo čim prej.

Vezano na račune za ogrevanje pa so bili vsi etažni lastniki z zapisnikom kurilnega odbora, ki ga prilagam, seznanjeni, da se bo kot energent v kurilni sezoni 2022/2023 uporabljalo kurilno olje. V kurilni sezoni 2021/2022 so se za ogrevanje uporabljali lesni peleti, ki jim je cena poskočila za dvakrat, poleg tega pa dobav ni bilo mogoče zagotoviti. Stroški energenta, to je kurilnega olja, se lastnikom oz. uporabnikom zaračunavajo kombinirano in sicer se zaračunavajo akontacije, ki se bodo odštevale od dejanske porabe, ko bo ta obračunana. Poraba za november 2022 bo na računih upravnika zaračunana šele v decembru 2022, odštet pa bo del plačanih akontacij. Višina akontacije za energent je bila določena na podlagi ocene potrebnih količin in cene kurilnega olja in preračunana na m2 ogrevane površine. Terca d.o.o.