petek, 26 aprila, 2024
DomaSvetTla se tresejo, zbiranje pomoči se nadaljuje

Tla se tresejo, zbiranje pomoči se nadaljuje

Tla na Hrvaškem se še vedno tresejo. Popotresni sunki se vrstijo iz ure v uro, nazadnje so se tla stresla nekaj minut pred 8. uro zjutraj, poroča EMSC (Evropsko-sredozemski seizmološki center). Seizmografi hrvaške seizmološke službe so namreč ob 7.49 zaznali močan potres z epicentrom v bližini Petrinje. Potres je bil magnitude 4,2, tresenje tal pa so čutili tudi v osrednjem delu države.

Na območju Petrinje in Gline je bilo med balkansko vojno uničenih veliko hiš, ki so jih po vojni obnovili, a decembrski potres je pokazal, da je bila obnova vse prej kot ustrezna in popotresno varna.

Pogovarjal sem se s prostovoljci, ki so v teh prazničnih dneh delali, pomagali in z dostavljeno pomočjo obiskali prizadete kraje na območju Petrinje, Gline, Siska. Med drugim so povedali, da so številne zgradb v tko slabem stanju, da ne bodo primerne za nadaljnje bivanje. Med drugim izpostavijo neko naselje, kjer je 184 hiš in pravijo, da bodo slednje najverjetneje porušili. Tamkajšnji statiki gradbenih konstrukcij imajo ogromno dela in pregledujejo oz. opravljajo meritve načetih zgradb. Domačini so jim povedali, da so jih pristojni oskrbeli z nujno pomočjo, hrano in vodo in jim zagotovili nadomestno bivanje.

Še vedno lahko pomagate. V Brežicah je zbirni center na naslovu Bizeljska cesta 59, 8250 Brežice (Kruno). Prostovoljci, ki so na novega leta dan odpremili zajetno pomoč na prizadeta območja sporočajo, da obutev in obleke NE zbirajo, pač pa prebivalci na prizadetih območjih potrebujejo:

Potrebujemo predvsem naslednje stvari:
Tla se tresejo, zbiranje pomoči se nadaljuje– veliki šotori
– električni agregati
– grelci (električni, plinski)
– gradbeni material
– folija za prekrivanje streh
– električni podaljški
– orodje
– žarnice
– baterijske luči
– delovna varnostna oprema (čelade, rokavice, delovne obleke)
– hrana (predvsem takšna, ki se jo lahko je brez kuhanja)
– voda
– mleko
– hrana za otroke (mleko v prahu, kašice in podobno)
– higienski pripomočki
– deke
– spalne vreče
– otroške plenice
– plenice za odrasle
– hrana za živali
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča