To moramo preprečiti

0
310

25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in deklicami. Z vami delimo eno izmed mnogih žalostnih zgodb, s katero so se soočili policisti Policijske uprave Novo mesto.

SOODGOVORNI SMO VSI, KI NE VIDIMO IN NE SLIŠIMO, ZGODBE KI JIH NE BI SMELO BITI

Ona in on, imenujmo ju Tina in Rok, sta imela na videz vse, kar si številni pari samo želijo. Ona je bila lepa in uspešna mlada ženska, on prav tako uspešen poslovnež. Zgradila sta si čudovito hišo, kmalu so drug za drugim na svet prišli njuni otroci in na prvi pogled je bilo videti, da je idila popolna. Že res, da so se “držali bolj zase”, pa bi kdo rekel, da so taki časi ali da so povsem srečni v svoji intimi in ne potrebujejo nikogar drugega. Že res, da je bilo opaziti, da plamen v Tininih očeh počasi a zanesljivo ugaša, da hodi vse se bolj sključeno, pa bi kdo rekel, da bo že minilo, da so za to krive neprespane noči, ki v skrbi za majhne otroke pustijo sled utrujenosti na vsaki mamici. Pa ni bilo bolje, v tistih vedno redkejših trenutkih, ko je Tina le za kratko stopila iz hiše, je bilo v njenih očeh videti le še strah. Prekinila je prav vse stike s svojci, prijatelji in celo takrat bi še vedno kdo rekel, da je to njena stvar, njena odločitev … Ne vemo, kaj vse hudega bi se še zgodilo s Tino, če se ne bi našel nekdo, ki si ni zatiskal oči, ki je videl očitno, ki je razumel, da je pri tej družini nekaj zelo narobe in poklical policiste. Ni bil eden izmed tistih, ki bi se obrnili stran, češ, da to ni njegov problem, da gre za zasebno stvar in se ne gre vmešavati v dogajanje za zaprtimi vrati … K sreči je bil eden izmed tistih, ki je ravnal odgovorno, ko je zaznal neizgovorjeni klic na pomoč.

Policisti so se takoj odzvali in zelo hitro ugotovili, da je Tina žrtev izjemno hudega nasilja, da se za stenami te hiše dogaja pravi pekel. Da je bilo vse skupaj še huje, so bile priče ali celo žrtve nasilja tudi njuni otroci. Nasilnežu so policisti prepovedali približevanje Tini in otrokom, za nasilje pa bo odgovarjal pred sodiščem. Korak za korakom so kriminalisti uspeli ugotoviti, da je Rok povsem nadzoroval Tino in si podredil njeno življenje. On je bil tisti, ki jo je prisilil, da je pretrgala stike s svojci in prijatelji, saj ji je v nasprotnem primeru grozil, da bo ubil tudi njih. Nadzoroval je njen telefon, elektronsko pošto, dejansko je nadzoroval prav vsak njen korak. Ne gre opisovati vseh krutih podrobnosti, a dejstvo je, da je Rok s Tino že dolgo ravnal zelo grdo in ponižujoče. Grozil ji je, ji omejeval gibanje, jo pogosto pretepal, jo poškodoval, se nad njo izživljal in jo poniževal, z nasiljem ni prenehal niti v času njene nosečnosti. Žal je Tina doživela tudi veliko razočaranje, ko je svoje težave zaupala nepravi osebi in potem je bilo le še huje. Bilo je celo tako hudo, da je pomislila na to, da bi si vzela življenje. Tina in otroci so trenutno na varnem. Ne vemo, kakšne posledice bo na življenja mlade ženske in nedolžnih otrok pustilo dolgotrajno in kruto nasilje. Zagotovo jih čaka še dolga in težka pot, na kateri pa ne bodo sami, saj jim bo nudena vsa ustrezna pomoč. Mi jim želimo vse dobro.

To je le del zgodbe enega od 115 primerov nasilja v družini, ki smo jih na območju PU Novo mesto obravnavali letos do sredine novembra. In žrtev ni le 115, veliko več jih je. Ker so v večini primerov priča in žrtve nasilja nad ženskami tudi otroci … Vsak primer je zgodba zase o nasilju, je zgodba, ki je ne bi smelo biti. Vzemi si čas za razmislek, kolikšna je verjetnost, da je tudi v tvoji bližini kakšna Tina, ki nujno potrebuje tvojo pomoč, ker sama tega ne zmore. En klic lahko pomeni ogromno. En klic lahko nekomu reši življenje, pred nasiljem zavaruje najbolj ranljive, reši otroke. Ne zatiskaj si oči, tudi ti ukrepaj in prijavi nasilje.

Enakost spolov in krepitev moči žensk sodi med prednostna področja zunanje politike Republike Slovenije, tako na področju človekovih pravic, kakor tudi mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. V  mednarodnih forumih se Slovenija osredotoča in se zavzema za odpravo vseh oblik diskriminacije žensk in preprečevanja nasilja nad njimi, vključno z odpravo tradicionalnih in škodljivih praks, stereotipov in drugih izvornih dejavnikov nasilja, ki predstavlja najresnejšo oviro za enakovredno sodelovanje  žensk in deklic v vseh družbenih sferah in na vseh ravneh. Za krepitev moči žensk in deklic je izjemnega pomena njihovo izobraževanje, vključno z izobraževanjem za človekove pravice, kakor tudi vključevanje moških in dečkov v aktivnosti za enakopravnost spolov.

Z današnjim dnem se začenja 16-dnevna kampanja OZN UNiTE za odpravo nasilja nad ženskami in deklicami “Pobarvajmo svet oranžno”, ki je letos  namenjena odločnemu zoperstavljanju posilstvu (“Orange the World: Generation Equality Stands against Rape!”) in vključuje tudi Generacijo enakosti, kampanjo UN Women ob 25. obletnici Pekinške deklaracije. Namen kampanje je opozoriti na zakoreninjenost posilstva v kompleksni sklop patriarhalnih prepričanj, moči in nadzora, ki še naprej ustvarjajo družbeno okolje, v katerem je spolno nasilje razširjeno in normalizirano. Ministrstvo za zunanje zadeve se ob tej priložnosti pridružuje pozivom za popolno odpravo vseh oblik spolnega nasilja.

Na nujnost odprave permisivne kulture posilstva nas opozarjajo tudi kampanje, kot so #MeToo, #TimesUp, #Niumamenos, #NotOneMore, #BalanceTonPork in druge, ki so v ospredje postavile vprašanje spolnega nasilja, ki ga ni mogoče utišati ali spregledati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj