četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoTo ni 'njihova folklora,' to je dovoljeno nedovoljenega

To ni ‘njihova folklora,’ to je dovoljeno nedovoljenega

Ne mine dneva, ko ne govorimo o korektnosti, poštenosti, uvidevnosti. Ampak zelo malo od tega zasledim. In kot občan občine v JV regiji, si v bodoče želim, da so tudi policijska poročila korektna oz. naj zapišejo o folklori, ki ni naša, pač pa je določenim prebivalcem JV Slovenije to dopustila Ljubljana, ki se slednjega noče zavedati. Zakaj? To verjetno že vedo. Do Bruslja ni daleč. 

Če lahko izpostavim dnevna poročila iz znanih okolic Novega mesta, Šentjerneja, Črnomlja, Trebnjega, Metlike, Semiča, Krškega, o mladoletnih voznikih brez izpita, neregistriranih vozilih, tatovih v trgovinah in še kje, voznikih z ukradenimi registrskimi tablicami, kršiteljih z glasno glasbo, orožjem, prepovedano drogo, fizičnimi obračuni na javnih mestih itd. V vsaj 90 odstotkih, če ne več, sem prepričan in to ve tudi policija, kdo so akterji. Ampak v dnevnih poročilih z JV Slovenije za javnost je to zabeleženo, tako kot da se s tem ukvarjajo ljudje, ki imajo poleg delovnih obveznosti še malo hobijev!?

Lepo vas prosim. Vsi grešimo, ampak nekaterim je to očitno poklic. Poleg pa prejmejo še vse državne dodatke. In vse prevečkrat se uporablja izraz, češ da, je to njihova folklora. Oprostite, ni. Takšno so jim dovolili določeni. Slednja, ki mimogrede sploh ni folklora, posega v nedopustna, kriminalna – kazniva dejanja. Verjamem pa, da bi marsikdo res rad videl njihovo pravo kulturno izročilo. Ampak slednjega na JV Slovenije je tako malo oz. nič, za razliko s SV Slovenije. Pri nas je drugače. Pet ali pa deset deklet, ki ob svetovnem prazniku zaplešejo, ni prikaz njihove pristne kulture. Nekaj dni vaj pred praznikom in potem do naslednjega praznika spet nič.

Pa nisem vsega napisal. Očitno smo postali zelo strpni, morda z namenom, da res kdaj začutimo tudi njihov kulturni utrip sobivanja, ki ga v zadnjih desetletjih še nismo zaznali. 

V Sloveniji je veliko ljudi, ki so prišli z različnih koncev sveta in nekateri so svojo kulturno dediščino lepo predstavili tudi nam in jo spoštujemo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča