Topel torek

Topel torek

-
0 115

Nad zahodno polovico Evrope se bo jutri začel spuščati občutno hladnejši zrak, ki bo v prihodnjih dneh segal vse do severne Afrike. V primerjavi z današnjim dnem se bo jutri najbolj ohladilo v Veliki Britaniji, kjer bo le malo nad 5 st. C. Na vzhodnem robu doline hladnega zraka pa bodo južni vetrovi še naprej dovajali topel zrak. Na jugu Nemčije, v Panonski nižini ter na Balkanu bodo najvišje temperature marsikje presegale 20 st. C.

V večjem delu države bo noč jasna z le nekaj tanke oblačne koprene. Več nizkih oblakov bo le ponekod na severu in vzhodu države, a se bodo ti do sončnega vzhoda večinoma umaknili.  Na Goriškem in v Vipavski dolini bo še pihala šibka burja in tukaj bo zjutraj toplo. Pričakujemo 14 st. C. Ob morju bo 8 st. C. Drugod bo od 3 do 5 st. C. Hladneje bo v alpskih dolinah ter po mraziščih Notranjske in Kočevske, kjer bo 0 st. C.

Dopoldne bo v večjem delu države sončno, še bo pihal šibak vzhodni veter, ki se bo popoldne obračal na južno smer. Popoldne se bo predvsem v hribovitem svetu zahodne in osrednje Slovenije začela gostiti oblačnost, in proti večeru lahko že pade kakšna kaplja dežja. Pred nami je še en prijetno topel dan. Na Goriškem se bo ogrelo do 23 st. C. Okoli 21 st. C bo ob morju. Drugod po državi bo od 18 do 20 st. C. Prijetnih 16 st. C bo na Gorenjskem.

V gorah bo dopoldne še večinoma sončno, sredi dneva bo predvsem na območju alpsko-dinarske pregrade nastala kopasta oblačnost, ki se bo popoldne širila tudi nad hribe osrednje Slovenije. Zapihal bo JZ veter.

V sredo se bo oblačnost nad zahodno in osrednjo Slovenijo zgostila. Začele se bodo pojavljati manjše padavine, ki bodo pogostejše v Posočju. Na vzhodu bo še deloma sončno in vetrovno. Pihal bo JZ veter, ki bo vreme pri nas krojil tudi v četrtek, ko se bodo padavine okrepile in do večera razširile nad večji del države. V noči na petek nas bo prešla hladna fronta z obilnimi padavinami, predvsem v bližini morja bodo možne tudi nevihte. V petek čez dan se bo vremensko dogajanje umirjalo, padavine bodo slabele in popoldne marsikje ponehale. (Rok Nosan)