Tragedija: na festivalu v gneči umrli številni

0
1871

Zelo pretresljivi posnetki, seveda tudi informacije, prihajajo iz Južne Koreje. V veliki gneči na festivalu ob noči čarovnic, v središču Seula, je umrlo najmanj 151 ljudi. Več deset ljudi je poškodovanih, poročajo korejski mediji. Ob začetku festivala, prvega po pandemiji covida-19, se je v ozkih ulicah središča mesta nagnetlo več tisoč ljudi, številne pa so poteptali in stisnili do smrti. Na ulicah oz. na festivalu naj bi se zbralo okoli 100.000 ljudi. Gre za sploh prvi množični dogodek, kjer niso bile obvezne maske in t.i. varnostna razdalja zaradi covid-a.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je medtem sklical izredni sestanek, pristojnim reševalnim službam pa je odredil, da nudijo takojšnjo pomoč poškodovanim in pripravijo bolnišnice. Itaewon je priljubljeno zbirališče ob obeleževanju noči čarovnic, letos pa je tja očitno prišlo veliko preveč ljudi.

To je tragedija, gre za mlade ljudi, ki si želijo svobode in po dveh, marsikje skoraj po treh letih, so sprostili t.i. korona ukrepe! Kot laik, se sprašujem, ali kdo od vseh svetovnih institucij prevzema odgovornost za slednje?

(foto: Yonhap)