torek, 23 aprila, 2024
DomaKronikaTragedija pod Storžičem, umrli trije ljudje

Tragedija pod Storžičem, umrli trije ljudje

Na območju Storžiča sta se sprožila dva snežna plazova, ki sta bila usodna za tri alpiniste. Še en alpinist je huje poškodovan, lažje poškodovan je tudi eden izmed gorskih reševalcev.

Sašo Rožič, vodja reševalne intervencije, je povedal, da je za tržiškimi reševalci težek dan. Pri reševanju je sodelovalo 24 gorskih reševalcev, aktivirali so tri lavinske pse in helikopter Slovenske vojske ter policije.

Prvi plaz je v Kramarjevi smeri potegnil okoli 10.30 in odnesel dva alpinista, ki sta umrla. Dva očividca, ki sta bila prav tako zasuta, a sta se lahko izkopala, sta to nesrečo javila in začela s postopki reševanj. Med reševalno akcijo se je okoli 13.20 zgodila še druga nesreča. Višje v Kramarjevi smeri sta bila prav tako dva alpinista, ki sta plaz sprožila na 2000 metrih, ustavil pa se je na 1400 metrih višine. Med plazenjem so bili na kraju prve nesreče še reševalci, ki pa smo jih obvestili o ponovnem plazu in so se lahko umaknili. Pri tem sta se dva reševalca poškodovala. Pri drugem plazu je, kot je povedal že kolega, tudi umrla ena oseba,” je pojasnil.

Prvi plaz je po poročanju uprave za zaščito in reševanje (URSZR) planinca zasul ob 10.40 na Kramarjevi poti. Oba sta poškodbam podlegla.

Po navedbah URSZR-ja se je nato med reševanjem ponesrečencev, malo pred 14. uro, nekoliko višje sprožil nov snežni plaz, ki je zasul dva druga alpinista. Eden izmed njiju je umrl zaradi poškodb, drugi pa se je hudo poškodoval. Reševalec ekipe hitre medicinske pomoči pa si je med zasilnim umikom zaradi drugega plazu poškodoval roko. Trojico preminulih in dva poškodovana je vojaški helikopter prepeljal v dolino.

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja se je zaradi ohladitve predvsem v sredogorju postopno stabilizirala, na vetru izpostavljenih mestih so se povečale poledene površine. V visokogorju je še veliko nesprijetega snega, ki se le počasi seseda in slabo preobraža. Danes se tam lahko na strmih pobočjih še pojavljajo posamezni plazovi suhega snega. Nad gozdno mejo lahko predvsem na južnih pobočjih že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast plaz. (ARSO)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča