Trebnje v objemu tisočih rok

0
158

Si predstavljate, kakšna veriga bo nastala v Trebnjem jutri, 6. aprila, ob 10.50? Sestavljalo jo bo več kot 1000 ljudi – od šolarjev do starejših. Še vedno se ji lahko pridruži čisto vsak, zato vabimo krajane, mlade in starejše. Udeleženci se bodo odOsnovne šole Trebnje (Kidričeva ulica 11, Trebnje) z roko v roki podali peš mimo Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje ter trebanjske občine do Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Tam bo vsak, s podpisom na posebno tablo, »všečkal« galerijo in s tem sodeloval pri podiranju rekorda v kulturi. Vse do danes je galerijo »všečkalo« že več kot 650 obiskovalcev.

Na čelu kače bo pevka Nuša Derenda. S to akcijo želijo v galeriji spodbuditi ljudi, da jih obiščejo in s tem podprejo kulturo. Predvsem želijo, da jih obiščejo ne zgolj domačini in prebivalci Temeniške in Mirnske doline, ampak iz vse Slovenije.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je namreč edina javna ustanova v Sloveniji, ki skrbi za ohranjanje del samoraslih slikarjev Slovenije in sveta. V svojih prostorih hrani že več kot 1160 likovnih del. Letos junija organizira tudi jubilejni 50. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov, ki bo v kraj privabil samorasle umetnike z vsega sveta.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že več kot 1160 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj