četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoTri občine z zbirnim centrom za ravnanje z odpadki

Tri občine z zbirnim centrom za ravnanje z odpadki

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je danes v Straži skupaj z županom Občine Straža Dušanom Krštincem in županom Občine Mirna Peč Andrejem Kastelicem podpisal sporazum o sofinanciranju izgradnje in skupnem upravljanju Medobčinskega zbirnega centra za ravnanje z odpadki. Nov zbirni center bo predvidoma do konca prihodnjega leta zgrajen blizu stičišča vseh treh občin ob Mirnopeški cesti, v novo nastajajoči Gospodarski coni Zahod (v bližini naselja Žabjak), ki bo neposredno ob bodoči novomeški zahodni obvoznici. Ocenjena investicijska vrednost izgradnje v prvi fazi je približno 500.000 evrov, pri čemer bo novomeška občina prispevala polovico sredstev, Občina Straža in Občina Mirna Peč pa vsaka četrtino.

Nov zbirni center za ravnanje z odpadki je storitev obvezne gospodarske javne službe, ki jo morajo vzpostaviti vse občine, ki imajo nad 3.000 prebivalcev. Mestna občina Novo mesto tak center že ima na Cikavi, vendar se zaradi preobremenjenosti – mesečno zberejo okoli 260 ton odpadkov – kažejo velike potrebe po novem, sosednji občini pa tovrstne infrastrukture še nimata.

Kot je povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, »gre za racionalni primer medobčinskega sodelovanja, ki bo koristil občanom vseh treh občin, v prihodnosti pa je na tem območju načrtovana tudi vzpostavitev centra za ponovno uporabo.«

Župan Občine Straža Dušan Krštinc je ob podpisu sporazuma prav tako izpostavil racionalnost projekta ob sodelovanju vseh treh občin, kar se odraža tako pri umeščanju zbirnega centra v prostor, pri gradnji in upravljanju, občani pa lahko posledično pričakujejo tudi nižje komunalne položnice.

Skupnega projekta se je razveselil tudi župan Občine Mirna Peč Andrej Kastelic, ki je poudaril, da bo zbirni center zaradi skupnega sodelovanja lahko večji, kot če bi ga mirnopeška občina gradila sama, sprejemljivi pa so tudi deleži sofinanciranja vseh treh občin.

Občani vseh treh občin bodo lahko v zbirnem centru oddali nevarne odpadke, kosovne odpadke, odpadno električno in elektronsko opremo, izrabljene gume, gradbene odpadke in vse ostale odpadke, za katere zakonodaja določa, da se zbirajo v zbirnem centru.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča