Tudi sobota s soncem

0
55

Neobičajno toplo je v teh dneh tam doli, južneje od Argentine oz. na severu Antarktike, kjer so včeraj zabeležili celo najvišjo temperaturo zraka od začetka meritev leta 1961. Ogrelo se je kar do 18,4 stopinje Celzija, toliko so izmerili v raziskovalni bazi Esperanza. Prejšnji rekord iz leta 2015 je bil presežen za skoraj stopinjo.

Temperaturnih ekstremov nad Evropo v prihodnjih dneh ne bo, kljub temu po ohladitvi v začetka tedna nad večji del celine z JZ-dnikom spet doteka občutno toplejši zrak. Nadpovprečne temperature bodo jutri v večjem delu zahodne, srednje in severne Evrope, kjer se bo ogrelo nad 10 st. C. Povsem zimsko pa bo nad vzhodno Evropo, ki jo bo preplavil mrzel polarni zrak. Ob temperaturah krepko pod ničlo bo marsikje zelo vetrovno, ponekod pa bo tudi rahlo snežilo. Medtem pa za konec tedna v dobršnem delu zahodne Evrope opozarjajo na okrepljen veter, ki lahko v sunkih preseže 150 km/h.

Na zahodu in v večjem delu osrednje Slovenije bo praznična sobota sončna od jutra do večera, na vzhodu pa bo dopoldne še nekaj oblačnosti, popoldne pa tudi tukaj sonca ne bo manjkalo. Spet bo precej toplo. V večjem delu države bomo izmerili od 8 do 10 st. C. Še topleje bo na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 13 st. C.

V nedeljo se bo veter krepil in postopno segel tudi v nižine. Na Primorskem in Notranjskem se bo pooblačilo, drugod bo večinoma sončno. Veter se bo še okrepil v ponedeljek čez dan, ko bodo najmočnejši sunki JZ-dnika predvsem v vzhodni Sloveniji presegali 80 kilometrov na uro. Slovenija bo namreč na obrobju obsežnega in globokega ciklona s središčem nad severnim Atlantikom, kar nam bo prineslo več oblakov ter predvsem zahodni, južni in osrednji Sloveniji občasne padavine. V torek bo veter oslabel, pričakujemo pa lahko tudi več sonca. Že zjutraj bo krepko nad ničlo, čez dan pa se bo ogrelo do okoli 13, v najtoplejših krajih vzhodne Slovenije pa tudi nad 15 st. C.

Občutna otoplitev je dosegla tudi višje lege. Jutri bo kakšna stopinja pod ničlo le še po najvišjih vrhovih. Prevladovalo bo sončno vreme, le v hribih vzhodne Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj oblačnosti, po najvišjih vrhovih Pohorja bo sprva lahko tudi megleno. Izrazitejšega vetra ne bo, pihal bo šibak JZ veter. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj