četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoTudi v ZD Nm brezplačni pregledi ustne votline

Tudi v ZD Nm brezplačni pregledi ustne votline

Trenutno v Sloveniji izvajajo dvomesečna akcija preventivnih pregledov pri zobozdravnikih (štiri ambulante po Sloveniji, ena je tudi v ZD NM) – v primerih sprememb na ustni sluznici, ki lahko nakazujejo raka ustne votline.

Na zadnjem sestanku zobozdravnikov s koordinatorjem, so primerjalno statistike pokazale, da na območju ZD Novo mesto odziv na to možnost ni tolikšen kot drugje po Sloveniji oz. je ključni problem, da na te preglede prihajajo osebe, ki nimajo simptomov, ki bi lahko nakazovali na raka ustne votline, ampak prihajajo s povsem običajnimi težavami (karies, mostički, zlomljene proteze…), za katere se treba naročiti redno k svojemu osebnemu zobozdravniku.

Poudariti želijo, da so ti dodatni termini v teh štirih zobozdravstvenih ambulantah namenjeni ljudem, ki imajo simptome (spremembe na ustni sluznici) in ki sicer redkeje obiščejo zobozdravnika, ali izbranega zobozdravnika nimajo – opažajo pa v ustih dlje časa trajajoče razjede, hrapave izrastke na ustni sluznici… Taki pacienti nujno morajo na pregled. Pregledi so seveda brezplačni. V primeru zaznanih predrakavih ali rakavih sprememb, so pacienti zelo hitro napoteni naprej na UKC LJ.

Letno v Sloveniji odkrijejo do 100 tovrstnih rakov, lani zaradi covid do nekje 30 % manj od tega povprečja, v prvih treh tednih izvajanja teh pregledov pa je bilo novo odkritih že 6 takih primerov.

Več informacij, predvsem kje, kam, kako se ljudje naročijo na pregled, je dostopno TUKAJ.

Več informacij z novinarske konference v videu.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča