Zdravniki za konopljo v medicini

0
36

Zdravniki so za ureditev zdravljenja z medicinsko konopljo. Pričakujejo, da se bodo oblikovale ustrezne pravne podlage, in menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica. Po večletnih pozivih javnosti o uporabi konoplje v medicinske namene je takšnim spremembam vse bolj naklonjena tudi slovenska stroka.

Pred dnevi so spremembe podprli tudi na Zdravniški zbornici Slovenije, danes pa je delovna skupina za področje predpisovanja medicinske konoplje pri zdravniški zbornici pozvala stroko, da določi indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo. Želijo, da zdravljenje s konopljo temelji na z dokazi podprti medicini, dostop do nje pa se omogoči prek lekarn, kot je to pri ostalih zdravilih.

 

Medtem ko je medicinska konoplja kontrolirana in standardizirana, s poznano vsebnostjo različnih substanc in ustrezno določeno terapevtsko dozo, tega pri smolah in drugih doma narejenih derivatih iz konoplje, ki jih ljudje nabavijo na črnem trgu, ni. Vidimo primere nekritičnega jemanja konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni na mestu, je dejala Danica Rotar Pavlič in opozorila, da lahko pride tudi do poslabšanja stanja.

Delovna skupina za področje predpisovanja medicinske konoplje pri zdravniški zbornici je pozvala stroko, da določi indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo. Želijo, da zdravljenje s konopljo temelji na z dokazi podprti medicini in da se dostop do nje omogoči prek lekarn, kot je to pri drugih zdravilih.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj