sreda, 8 maja, 2024
DomaSlovenijaUčenci, ki se ne bodo samotestirali, se bodo morali šolati na daljavo

Učenci, ki se ne bodo samotestirali, se bodo morali šolati na daljavo

Vlada je znova obravnavala ukrepe, povezane z zajezitvijo okužb z novim koronavirusom, glede na “izjemno zahtevno epidemiološko situacijo je sklenila, da se bo samotestiranje od ponedeljka, 15. novembra, izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol pod nadzorom strokovnih delavcev”, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Kot je pojasnil, so glede ukrepa obveznega samotestiranja za vse učence osnovnih šol na MIZŠ prejeli številne pobude. Po posvetu z ravnatelji osnovnih šol je ministrstvo po Orehovčevih besedah predlagalo izjeme pri najmlajših, in sicer da bi se samotestiranje učencev od prvega do petega razreda izvajalo doma. Vlada predloga ni upoštevala.

Učenci in dijaki imajo po besedah sekretarja Orehovca od ponedeljka dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask, druga možnost pa je izobraževanje na daljavo, ki bo veljalo za vse tiste učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali. “Šole bodo v tem primeru morale zagotoviti možnost izobraževanja na daljavo glede na organizacijske in tehnične zmožnosti posamezne šole.”

Orehovec je dodal, da je treba zagotoviti varno okolje, če želimo, da izobraževanje poteka v šolah. Če v šolo prihajajo učenci in dijaki, za katere ni znano, ali so se samotestirali ali ne, to po njegovih besedah predstavlja veliko tveganje. “Zato prosim vse starše, ki odločajo, ali se bodo njihovi otroci testirali ali ne, naj še enkrat premislijo in se odločijo za samotestiranje v šolah. Starše, ki se za samotestiranje ne bodo odločili, pozivam, naj otrok ne pošiljajo v šolo, zanje bo zagotovljeno izobraževanje na daljavo.” Samotestiranje in nošenje maske sta majhen prispevek za to, da se šolanje lahko izvaja v šolah, to zmorejo tudi otroci v Avstriji in Nemčiji, je dodal.

Vlada se je na predlog ministrstva za izobraževanje sicer strinjala, da bo za samotestiranje učencev in dijakov s posebnimi potrebami veljala izjema. Otroci s posebnimi potrebami bodo samotestiranje lahko izvedli doma, če samotestiranje v šoli zaradi objektivnih razlogov ne bo mogoče. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča