sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaUJMA: 34 domov porušenih, 500 neprimernih za bivanje

UJMA: 34 domov porušenih, 500 neprimernih za bivanje

Najhujša vremenska ujma v Sloveniji je povzročila ogromno škode. Po podatkih vlade je skoraj 500 stanovanjskih objektov neprimernih za bivanje, 34 je popolnoma porušenih. 649 ljudi se je moralo razseliti. Ogromno je uničene in poškodovane infrastrukture.

Med uničujočimi poplavami, ki so se začele v noči s 3. na 4. avgust, so se nemudoma aktivirale sile za zaščito, reševanje in pomoč, ki so sodelovale tudi pri odpravljanju posledic, na terenu jih je bilo med 2000 in 8000. Podatki vlade kažejo tudi, da so veliko solidarnost s prizadetimi pokazali tudi ostali prebivalci: z donacijami sta Rdeči križ in Slovenska karitas zbrala že več kot 4,5 milijona evrov, na poseben donacijski račun države pa se je steklo več kot 250.000 evrov.

Vlada je takoj po poplavah sprejela sklep, da prebivalcem na prizadetih območjih nameni 10 milijonov evrov humanitarne pomoči, ki so namenjeni za oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tiste, ki so bili najbolj prizadeti.

Rdeči križ in Slovenska karitas do 28. avgusta zbirata izpolnjene obrazce prosilcev za t. i. prvo humanitarno pomoč. Dodeljena sredstva bodo namenjena neposredno prizadetim prebivalcem, višina bo odvisna od stopnje škode. Vloge se lahko oddajo tudi na občinah, v katerih so prosilci utrpeli škodo. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča