nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaUJMA: Mednarodna pomoč Sloveniji

UJMA: Mednarodna pomoč Sloveniji

Republika Slovenija je 6. 8. 2023 po uničujočih poplavah zaprosila za mednarodno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, prek Centra za usklajevanje nujnega odziva (Emergency Response Coordination Center – ERCC) in zveze NATO, prek Evro-atlantskega centra za koordinacijo ob nesrečah (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center – EADRCC) v težki mehanizaciji, helikopterjih in montažnih mostovih.

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je pomoč ponudilo 10 držav, preko NATA (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile Madžarska, Ukrajina in Slovaška ter kot pomoč vojska – vojski BiH, Hrvaška, Madžarska, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora ter Izrael. Pomoč so ponudile tudi ZDA.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 8 držav s skupno 30 bagri. Nemčija je z delovanjem v Sloveniji zaključila v petek, 18.8., preostalih 6 mednarodnih enot je 20. 8. nadaljevalo z odstranjevanjem naplavin na deloviščih v zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). S francosko enoto je bilo dogovorjeno, da bo nudenje pomoči podaljšala predvidoma do 5. 9. 2023, slovaška ekipa pa bo pomoč nudila predvidoma do 7. 9. 2023. 20. 8. se je francoska enota premestila iz Zahodne Štajerske regije v Koroško regijo (iz Rečice na lokacijo Prevalje), kjer bo z 21. 8. pričela z delom na novi lokaciji. Z italijansko enoto še potekajo dogovori glede morebitne premestitve in podaljšanja napotitve. Za nadaljnje usklajevanje dela mednarodnih enot na Koroškem (FR in ITA), je bila vzpostavljena dodatna baza operacij v Prevaljah (hotel Delalut).

Pomoč v obliki mostov (skupaj 11 mostov) je ponudilo 5 držav. Nemška enota je postavila 2 mosta. S štirimi državami še potekajo usklajevanja o prihodu mostov. Iz Poljske in Italije naj bi mostovi prišli v Slovenijo v tem tednu.  Iz Hrvaške in Češke naj bi mostovi prišli v Slovenijo konec avgusta ali v začetku septembra.

Pomoč v helikopterjih je zaključena.

Med 23. in 25. 8. 2023 obisk v Sloveniji načrtuje generalni sekretar mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Načrtovano je tudi srečanje z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča