nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaUJMA: Složna politika, solidarnostna druga delovna sobota

UJMA: Složna politika, solidarnostna druga delovna sobota

Premier Robert Golob se je sešel s predsedniki parlamentarnih strank, s katerimi je razpravljal o ukrepih za odpravo posledic ujm, ki jih predlaga vlada. Udeleženci sestanka so izpostavili, da je politika pri pripravi ukrepov stopila skupaj.

Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki opozicije, bivši premier Janez Janša je pojasnil, da so v SDS pripravljali predloge in poročila za ravnanje ob ujmi. Te predloge so tudi bistveno skrčili, ker je vlada tudi sama pripravila nekatere iste. “Predsedniku vlade sem predal 44 predlogov, priporočil in verjamem, da gredo v isto smer. Najprej se sprejmejo interventni nujni ukrepi in še poseben zakon za obnovo. Mislim, da je to pravi pristop,” je poudaril.

Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov, je uvodoma dejala, da je bil sestanek konstruktivne narave. Kot najbolj pomembno dejanje je izpostavila sanacijo in obnovo vse škode, ki je nastala. Velik izziv, je poudarila, bo finančna konstrukcija.

Izpostavila je predlog solidarnostnih sobot, ko bi podjetja, ki bi se tako odločila, zaslužek sobotnega dela namenila v sklad za obnovo. Če bi bil predlog sprejet, bi bila solidarnostna vsaka druga sobota v mesecu.

Vlada je nove interventne ukrepe, ki jih bo vgradila v interventni zakon za pomoč po poplavah, opredelila na seji v četrtek. Med njimi so tehnična pisarna, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, začasna brezplačna nastanitev posameznikov in družin v prazne nepremičnine v državni lasti, 80-odstotno kritje plače ob čakanju na delo, solidarnostna pomoč za samozaposlene s 25-odstotnim upadom prometa na letni ravni in moratorij za posojila za fizične in pravne osebe.

Vlada predlaga tudi izredno denarno pomoč 465 evrov na osebo oziroma 1800 na štiričlansko družino, pomoči pa bodo delili centri za socialno delo. Država bo tistim, ki bodo čistili podjetja, en mesec krila tudi plačo vse do 100 odstotkov. Predlog zakona bodo ministri potrdili prihodnji četrtek in ga po nujnem postopku poslali v DZ.

Pričakovati je, da bodo o ukrepih na področju sanacije danes govorili tudi na srečanju predstavnikov ministrstva za naravne vire in prostor ter občinskih združenj, ki bodo sicer razpravljali o predlogu zakona o gospodarskih javnih službah.

Vlada ob tem že napoveduje tudi pripravo ločenega zakona o obnovi, ki bo zajemal sistemske ukrepe, usmerjene v dolgoročne sanacijske ukrepe in dolgoročno preprečevanje podobnih nesreč. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča