petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaUkinitev dopolnilnega zavarovanja: obvezen prispevek bi znašal 35€?

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: obvezen prispevek bi znašal 35€?

Poslanci največje vladne stranke Gibanja Svoboda so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno. Zavezanci bi po novem plačevali 35 evrov mesečno, sredstva pa bi se stekala diretno v blagajno ZZZS. Odločitev prihaja po tem, ko je zavarovalnica Generali napovedala 30-odstotni dvig premije zavarovanja, kar je sprožilo val kritik v koaliciji, ki je ocenila, da je podražitev neupravičena.

Sredstva ne bi več prejemale tri zasebne zavarovalnice, ampak ZZZS. Višina obveznega prispevka bi bila enaka za vse in bi znašala 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer bi upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji.

Predlagatelji želijo preprečiti neupravičen dvig premije in s tem ohraniti visok delež oseb vključenih v zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo vse stroške zdravljenja, zdravil in medicinskih pripomočkov. Prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje bi po njihovem mnenju odpravil tudi del obratovalnih stroškov in dobičke treh zavarovalnic, ki danes izvajajo dopolnilno zavarovanje, ta sredstva pa bi se porabila za financiranje zdravstvenih storitev in drugih pravic iz zdravstvenega varstva.

Premier Golob je ocenil, da je predlog novele zakona korak v pravo smer, s preoblikovanjem dopolnilnega zavarovanja pa bodo dosegli dva cilja – prvi je preprečiti podražitve, drugi pa, da ne bo več zasebnih dobičkov iz zdravstvenega zavarovanja. Do konca leta 2024 nato vlada načrtuje preoblikovanje financiranja celotne zdravstvene blagajne. “S tem, ko združujemo zavarovanja, bo tudi preoblikovanje in iskanje socialno pravičnih rešitev neprimerno lažje,” je poudaril. Če se ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bi lotili, bi zavarovalnice po mnenju Goloba “tekmovale, kdo bi bolj dvignil prispevek”.

Ob tem je tudi napovedal, da bo vlada v 10 dneh sprejela uredbo o zamrznitvi višine premij do uveljavitve novele zakona. Ta naj bi začela veljati s 1. septembrom 2023.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča