četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSvetUkrajinci se upirajo, pomoč z zahoda

Ukrajinci se upirajo, pomoč z zahoda

Ruska vojska tretji dan napada ukrajinska mesta z izstrelki in topništvom. Kijeva niso osvojili. Je pa Ukrajino v 48 urah zapustilo že več kot 100.000 ljudi. Zahod je Ukrajini začel pošiljati orožje. Slovenija je medtem že zaprla zračni prostor za ruska letala.

Ko je hekerska skupina Anonymous ob invaziji Rusije na Ukrajino Rusiji napovedala kibernetično vojno, je to mislila zelo resno. ‘Mi smo v vojni s Putinom.’ Tokrat so ponovno napadli in ponovno onesposobili spletne strani Kremlja, vlade in ministrstva za obrambo. Odgovornost za napad so prevzeli, Kremelj pa je tokrat za razliko od prejšnjih napadov priznal, da so bila njegova spletna mesta tarče napada.

BBC je ob 5. uri poročal, da so izbruhnili spopadi na ulicah Kijeva, prebivalce so pozvali, naj ostanejo v zakloniščih in se ne približajo balkonom in oknom. Predtem je prek Facebooka ukrajinska vojska sporočila, da je Rusija napadla eno od njihovih oporišč na aveniji Zmage v Kijevu, a da so napad odbili. AFP poroča, da je zgodaj zjutraj v soboto v Kijevu odjeknilo več glasnih eksplozij. En izstrelek je poškodoval tudi stanovanjski blok v prestolnici, a žrtev k sreči ni bilo.

‘Ruske žrtve bodo verjetno velike in večje, kot je pričakoval ali priznal Kremelj,’ tako britansko obrambno ministrstvo v novi oceni dogodkov. V posodobitvi obveščevalnih podatkov je navedeno, da Rusija še ni pridobila nadzora nad zračnim prostorom, kar zmanjšuje učinkovitost ruskih letalskih sil.

Ukrajinski predsednik je sporočil, da so države v Ukrajino začele pošiljati orožje. Za to se je odločila tudi Slovenija. Češka bo Ukrajini poslala strojnice, avtomatske in ostrostrelske puške, pištole in strelivo v vrednosti 7,6 milijona evrov. Nizozemska pa bo Ukrajini medtem na pomoč priskočila z dobavo 200 protiletalskih raket stinger.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da ne bodo odložili orožja in pozval k članstvu države v Evropski uniji. Zelenski je tudi zavrnil ameriško ponudbo za evakuacijo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča