Umrla je Ivana Zelníčková Trump

0
1017

Umrla je prva žena nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trupma, Ivana Trump. Vzrok smrti Ivane naj bi bil zastoj srca. Na njeno smrt se je že odzval nekdanji mož. Skupaj sta imela tri otroke.

“Bila je čudovita ženska, lepa in neverjetna ženska, ki je živela navdihujoče življenje. Njen ponos so bili njeni trije otroci,” je zapisal Donald, s katerim je imela otroke Donalda mlajšega, Ivanko in Erica Trumpa.

Skupno izjavo je podala tudi družina: “Z žalostjo sporočamo, da je umrla naša predraga mati, Ivana Trump. Naša mati je bila čudovita ženska – neverjetna sila, ki je vodila posel, odlična atletinja, zelo lepa ženska in ljubeča mati in prijateljica. Ivana Trump je bila borka. Pobegnila je pred komunizmom in prišla v našo državo. Pogrešali jo bomo.”

Ivana (Zelničkova) je bila po nacionalnosti Čehinja, rojena na Moravskem, leta 1949. Leta 1971 se je kot alpska smučarka gibala v smučarskih krogih in se je takrat poročila z Avstrijcem Alfredom Winklmayrjem, učiteljem smučanja. Njuna poroka naj bi bila po poročanju številnih zgolj za urejanje papirjev. Leta 1972 je Ivana dobila avstrijski potni list, s tem pa tudi nenadlegovane obiske njene takrat ‘stroge’ domovine Češkoslovaške. Z Alfredom se je zgodba končala, ko je slednji odšel kot trener v poučevati v ZDA, ampak tudi Ivana se je kmalu odpravila če z lužo, v Kanado. Tukaj se je spoznala z Georgeom (Jiřijem) Syrovatko, ki je v Kanado pribegnil leta 1971 in je bil učitelj smučanja.  In tudi Ivana se je zelo dobro znašla v tej zimski dejavnosti.

Zelníčková je med življenjem v Kanadi delala kot učiteljica smučanja. Dve leti je živela v Montrealu, kjer je nadaljevala z izpopolnjevanjem angleščine na nočnih tečajih na univerzi McGill. Vmes je služila cekine kot model. Leta 1975 je Zelníčková za Montreal Gazette povedala, da meni, da je manekenstvo služba in ne kariera. Ivana je bila takrat kot manekenka izredno uspešna pri predstavljanju oz zastopanju trgovinskega podjetja. Zelníčková je med življenjem v Kanadi delala kot učiteljica smučanja. Dve leti je živela v Montrealu, kjer je nadaljevala z izpopolnjevanjem angleščine na nočnih tečajih na univerzi McGill. Ko je delala kot model, je Zelníčková leta 1975 za Montreal Gazette povedala, da meni, da je manekenstvo služba in ne kariera. Kot model je sodelovala trgovsko hišo Eaton in oblikovalko Auckie Sanft. Skupaj sta tako z modnimi kreacijami in pojavo sodelovali pri promociji poletnih olimpijskih iger leta 1976, ki jih je gostili kanadski Montreal.

Ivana je leta 1976 skupaj s prijateljicami v svetu manekenstva obiskala New York, kjer je spoznala Donalda Trumpa. 7, aprila 1977 sta se Ivana in Donald poročila. Takrat sta  postala ena najbolj zanimivih parov za t.i. rumene tabloide. A bila sta uspešna . Tako Ivana in Donald sta v t.i. 80.- ih letih uresničila Trump Tower na Peti aveniji na Manhattanu, temeljito obnovo hotela Grand Hyatt v New Yorku in postavitev Trump Taj Mahal casinoa in luksuznega počivališča v Atlantic Cityju, New Jersey.

Ivana in Donald imata tri otroke. Par je z ločitveno proceduro začel leta 1990 in se uradno ločil dve leti kasneje, seveda z veliko medijske pozornosti, najverjetneje tudi ob spremljanju nekdanje češkoslovaške obveščevalne službe, saj nekateri pišejo, da je bil Ivanin oče član omenjene službe in še kaj…..

Po ločitvi od Donalda Trumpa se je poročila še dvakrat, skupno torej štirikrat, vsaka od teh porok pa se je končala z ločitvijo. Njen zadnji mož, italijanski igralec in maneken Rossano Rubicondi, je bil kar 23 let mlajši od nje, njuna poroka leta 2008 je stala kar tri milijone dolarjev, na Floridi pa jo je gostil nihče drug kot njen bivši Donald Trump. A je zakon trajal komaj eno leto. Rubicondi je umrl lanskega 29. oktobra, zaradi pljučnice, star 49 let.

Poleg medijev se je Ivana večkrat pojavila tudi na televiziji in filmu, po ločitvi od Trumpa je leta 1992 nastopila v oddaji Oprah Winfrey in takrat pomenljivo dejala: »Ne bom več dovolila, da mi vladajo moški.« Še bolj provokativna pa je bila njena izjava v filmu Klub vražjih babnic leta 1996, ko glavnim junakinjam, ki so vse soočene z ločitvami od bogatih možev, poda nasvet: »Dame, ostanite močne in neodvisne. In ne pozabite, ne jezite se, ampak jim poberite vse.« Tudi sama je namreč od Trumpa odkorakala s 14 milijoni ameriških dolarjev, newyorškim stanovanjem, dvorcem s 45 sobami v Connecticutu in souporabo moževega luksuznega letovišča Mar-O-Lago na Floridi.